Doněčtí separatisté připouštějí odklad stahování těžkých zbraní

Donbas

Donbas Zdroj: CTK

Proruští separatisté v Doněcku nevyloučili, že kvůli ostřelování ukrajinskou armádou odloží nynější stahování těžkých zbraní. Podle agentury TASS to prohlásil jeden z doněckých vůdců Eduard Basurin. Povstalci obvinili Kyjev, že i přes příměří pokračuje v palbě. Obě znesvářené strany se v minulosti opakovaně obviňovaly z porušování příměří, které je v Donbasu vesměs již několik týdnů dodržováno.

„Doufám, že počet případů ostřelování se bude snižovat a my budeme moci stáhnout minomety. Termín zůstává prozatím v platnosti, ale situace je velmi nestabilní,“ řekl Basurin. Dodal, že doněcké povstalecké síly chystají odsun zbraní dokončit do 10. listopadu.

Ukrajinská armáda i proruští separatisté začali z fronty v Donbasu stahovat těžké zbraně menšího kalibru počátkem října. Odsun se týká tanků a děl ráže menší než 100 milimetrů a minometů ráže až 120 milimetrů.

Odsun zbraní předpokládá dohoda dojednaná stranami konfliktu v září v zájmu posílení celkového příměří, které je v zásadě respektováno. Až na ojedinělé provokace je klid zbraní dodržován.