Draghi: Euro je nezrušitelné, analytici pouze spekulují

šéf ECB Mario Draghi

šéf ECB Mario Draghi Zdroj: Profimedia.cz

Evropská měna není v nebezpečí, přestože někteří analytici mají vypracované scénáře, které počítají s rozpadem eurozóny. Uvedl to v rozhovoru pro francouzský list Le Monde prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Upozornil však, že nevyhnutelná v rámci eurozóny je větší finanční, rozpočtová a politická unie.

„Ne, absolutně ne,“ řekl Draghi na dotaz, zda je euro v nebezpečí. Podle něj analytici nepochopili, jak velký politický kapitál již členové eurozóny investovali do podpory unie a neberou v úvahu podporu euru od občanů Evropy. „Euro je nezrušitelné,“ dodal.

V dlouhodobém výhledu bude podle Draghiho potřeba euro podpořit větší integrací mezi členy eurozóny. Nevyhnutelná tak bude finanční, rozpočtová a politická unie, která povede k vytvoří nových nadnárodních orgánů.

Evropští představitelé učinili krok k větší integraci minulý měsíc , když se dohodli, že ECB bude mít na starosti dohled nad bankami v regionu a dali záchrannému fondu ESM pravomoci k rekapitalizaci problémových bank v eurozóně. Draghi dodal, že aktivity ECB v oblasti měnové politiky a dozoru nad bankami budou muset být oddělené, aby se banka vyhnula střetu zájmů, a naznačil, že bude muset být vytvořena „nezávislá struktura“.

Draghi: Neočekávám recesi celé eurozóny

Draghi se vyjádřil také k současnému vyšetřování podezření z manipulování s mezibankovními sazbami Libor. Podle něj skandál podkopává důvěru v základní kámen globálního finančního systému.

Draghi rovněž nečeká, že by se eurozóna jako celek propadla do recese. Situace by se mala začít zlepšovat na přelomu letošního a příštího roku.

ECB tento měsíc snížila hlavní úrokovou sazbu na , aby podpořila skomírající ekonomiku eurozóny, když inflační tlaky ustoupily. Draghi dodal, že ECB je připravena podniknout další kroky v případě, že se objeví riziko deflace, tedy poklesu cen. ECB si stanovila za cíl držet inflaci lehce pod dvěma procenty, napsaly agentury AP a Reuters.