Draghi nedorazí na setkání centrálních bankéřů, má moc práce

Guvernér ECB Mario Draghi

Guvernér ECB Mario Draghi Zdroj: profimedia.cz

Guvernér Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi se omluvil z mezinárodního setkání centrálních bankéřů, které proběhne tento týden v USA. Odůvodnil to pracovní zaneprázdněností.

Draghi původně svou účast na mezinárodním ekonomickém sympoziu v Jackson Hole, které pořádá americká centrální banka Fed, přislíbil. „Rozhodl se ale, že do Jackson Hole nepojede kvůli velké pracovní zátěži, která jej čeká v příštích dnech,“ uvedl mluvčí ECB.

Na setkání nepřijede ani nikdo z ostatních členu standardně šestičlenné výkonné rady ECB, které nyní jeden zástupce chybí. Konferenci si naopak nenechá ujít Draghiho hlasitý kritik a šéf německé Bundesbanky Jens Weidmann, který je z titulu své funkce členem rady guvernérů ECB.

Weidmann a Draghi se dlouhodobě přou o to, zda má ECB nakupovat dluhopisy zadlužených států eurozóny i poté, co jim je poskytnuta unijní finanční pomoc. „Neměli bychom podceňovat nebezpečí, že financování prostřednictvím centrální banky může být stejně návykové jako drogy,“ řekl týdeníku Der Spiegel. Draghi výkup státních dluhopisů podporuje.