Draghi: Plán ECB funguje, teď o tom ještě přesvědčit Němce

ECB

ECB Zdroj: profimedia.cz

Šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi nabídl, že vystoupí v německém parlamentu a bude tam obhajovat plány ECB na neomezený nákup dluhopisů krizí postižených států. Proti nim se ostře staví německá centrální banka a samotnému Draghimu podle průzkumů nedůvěřuje téměř polovina Němců. Podle šéfa ECB ale chystaný program nákupu dluhopisů už nyní přináší pozitivní výsledky.

„Pokud by mne Spolkový sněm pozval, rád přijdu. Byla by to dobrá příležitost vysvětlit, co děláme,“ řekl Draghi v rozhovoru pro dnešní vydání německého listu Süddeutsche Zeitung. Německá nedůvěra podle něj ztěžuje práci ECB.

„Bylo by hezké, kdybychom mohli vždy spolupracovat s Bundesbankou, v současnosti ale máme odlišné pohledy na to, jak zvládnout krizi,“ poznamenal Draghi ke kritice nynějšího kurzu ECB ze strany šéfa německé centrální banky Jense Weidmanna, který také jediný v radě ECB hlasoval proti obnovení intervencí banky na dluhopisových trzích. Jeho odpor si Draghi vysvětluje neblahou zkušeností z německých dějin a obavami z inflace.

Chystaný program ECB, navázaný na záchranný fond eurozóny ESM a podmíněný plněním úsporných opatření zasaženými zeměmi, podle Draghiho už přináší pozitivní výsledky. „Jen naše oznámení se postaralo o to, že celosvětově vzrostla důvěra v euro. Manažeři fondů přinášejí své peníze zpět do Evropy, což je dobré pro hospodářství eurozóny,“ uvedl italský šéf ECB.

Včera například náklady italské vlády na tříletý úvěr klesly v aukci nových dluhopisů nejníže za téměř dva roky. Výnos obligace se splatností v roce 2015 sestoupil na 2,75 procenta, téměř dva procentní body pod výnos 4,65 procenta z poslední takové aukce z poloviny července.

Plán ECB podpořili Schäuble

ECB minulý týden oznámila, že v případě nutnosti bude na sekundárních trzích neomezeně nakupovat dluhopisy států, které požádají o pomoc z fondu ESM. „Kdyby jmenovala nějakou sumu, bylo by to pozvání pro spekulanty, aby proti ní spekulovali,“ obhajoval dnes Schäuble krok ECB a vyjádřil jí svou důvěru. Současně ale uvedl, že respektuje Weidmannův odpor proti politice ECB. Podobně se už dříve vyjádřila i kancléřka Angela Merkelová.

„Evropská centrální banka nepřijme rozhodnutí, které bude bezprostředně sloužit k financování států. Tím by překročila svůj mandát,“ snažil se také Schäuble rozptýlit obavy části německých politiků a ekonomů, že přesně to bude nákup dluhopisů postižených zemí představovat.

Draghi soudí, že řešení dluhové krize v eurozóně je na dobré cestě. „Vidíme značné pokroky ve Španělsku a v Itálii. Zejména když srovnáme to, čeho dosáhly za posledních šest měsíců, a to, co zanedbávaly mnoho let předtím,“ poznamenal Draghi.