Drahá cibule rozvrací Indii. Vláda brání odlivu klíčové zeleniny ze země

Cibule na trhu v Indii

Cibule na trhu v Indii Zdroj: CC BY 2.0: John Hoey; Flickr

Indii hrozí politická krize. Její prozaickou příčinou jsou prudce rostoucí ceny cibule, která je rozhodující ingrediencí indického jídelníčku. Ceny oblíbené zeleniny jen během srpna vzrostly na více než dvojnásobek, kilogram cibule tak vyjde v obchodech běžně na 80 rupií, což přibližně odpovídá třiceti českým korunám. To je zhruba tolik, kolik si průměrný Ind vydělá za jeden den své práce.

Ceny klíčové potraviny rostou v předvečer voleb ve státě Bihár, které budou podle pozorovatelů jazýčkem na vahách popularity vlády premiéra Naréndry Modího. Řada důležitých reforem v zemi se totiž k nevoli obyvatelstva zastavila a obliba vládnoucí strany Bharatiya Janata klesá. Ceny populární zeleniny jsou přitom v zemi tradičně silným politickým faktorem, za viníka drahé cibule totiž lidé považují vládu.

Cenový šok jako důvod pro změnu vlády

„Vláda nemá právo vládnout, pokud nemůže kontrolovat ceny cibule,“ uváděla ve volební kampani už v roce 1980 Indira Gándhiová. Šoky v cenách cibule považují experti za klíčový důvod proměny vlád nejen v tomto roce, ale i v roce 1998, kdy v zemi dokonce proběhly dvojí volby. Vláda svaluje vinu na kartelové dohody mezi obchodníky s cibulí, ti se prý rekrutují s několika málo indických rodin a tichými dohodami o omezení dodávek šroubují ceny vzhůru.

„Peníze z drahé cibule končí v rukách obchodníků,“ uvádí Arvind Singhal z poradenské společnosti Technopak pro Reuters. Vláda mezitím uvalila na cibuli exportní daň v podobě minimální vývozní ceny, aby zabránila odlivu zeleniny ze země. Tunu cibule tak mohou Indové vyvézt nejméně za 700 dolarů za tunu, ještě v červenci přitom průměrná cena vývozu činila takřka o polovinu méně.

Obchodníkům mizí stovky tun cibule

Drahá cibule se už dokonce octla i v hledáčku zlodějů. Bombajský obchodník například minulý týden oznámil, že mu byly ukradeny pytle s cibulí o váze 700 kilogramů. Ztrátu dalších dvou tun zase nahlásil v neděli jiný obchodník ve skladu ve státě Maháráštra. V některých indických státech pak vyrostly vládní stánky s cibulí prodávanou s vysokou dotací z veřejných peněz, nákup dotované cibule však podléhá striktním množstevním kvótám.