Držitelé řeckých dluhopisů prý můžou přijít až o polovinu investice

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Řecko zvažuje možnosti řešení své dluhové krize a jedna z verzí údajně počítá i s vyhlášením platební neschopnosti. V takovém případě by držitelé řeckých dluhopisů mohli přijít až o polovinu své investice. Podle řeckých médií to řekl tamní ministr financí Evangelos Venizelos. Mluvčí řecké vlády tyto informace popřel, i když se objevily ve dvou řeckých listech.

Ministr podle médií hovořil se zákonodárci o třech scénářích, jak současnou dluhovou krizi řešit. Zatímco první verze počítá s řízeným bankrotem, druhá verze bere v úvahu i bankrot nekontrolovaný. Třetí scénář pracuje s verzí, že Řecko si zajistit druhý záchranný úvěr za 109 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Peníze má už přislíbené, ale dokud je neschválí členské země eurozóny, nemusí je dostat.

Večerník Ta Nea napsal, že Venizelos při rozpravě se zákonodárci řekl, že požadovat odpis 50 procent investice bude nebezpečné. List se přitom odvolává na zdroj, který zaslechl rozhovor mezi ministrem a zástupci vládní socialistické strany. „Od mnohých by to vyžadovalo dohodnutou a koordinovanou snahu,“ řekl údajně ministr.

Další variantou, jak se může situace v Řecku vyvíjet, je neřízený bankrot země, jehož důsledky však mohou být podle ekonomů nedozírné. Třetí možností je plnění scénáře dohodnutého na summitu z 21. července, kdy lídři eurozóny odsouhlasili druhý záchranný balíček v objemu 109 miliard eur (2,7 bilionu korun), do kterého by se dobrovolně mohl zapojit také soukromý sektor.

Mluvčí ministerstva financí řekla, že zprávy z novin nemůže komentovat. Mluvčí vlády Angelos Tolkas je ale rovnou odmítl. „My jsme si zvolili, aby Řecko zůstalo v srdci Evropy. A to tím, že se zavedou opatření přijatá 21. července,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí, který se tak odvolal na červencový summit eurozóny v Bruselu. Právě na něm byla další pomoc Řecku dohodnuta. Vláda podle mluvčího vyvíjí snahu, aby zabránila jakékoli platební neschopnosti či jinému kolapsu země.