Duchovní dává lidem pít chemikálii na čištění motorů, prý tak vyhání ďábla z těla

Motor má výkon jen 16 koní. Je to část původně leteckého motoru.

Motor má výkon jen 16 koní. Je to část původně leteckého motoru. Zdroj: Foto: Jiří Čada

Všechny vozy DeSoto Firedome poháněl motor Hemi V8 276 s objemem válců 4 524 cm3, polokulovým spalovacím prostorem a dvojitým karburátorem.
Motor modelu 4½ Litre vznikl odebráním dvou válců z motoru 6½ Litre. Objem se tím snížil na 4398 cm3.
3
Fotogalerie

Samozvaný křesťanský prorok v Jihoafrické republice dává svým stoupencům pít chemický přípravek na čištění motorů. Tvrdí, že jim tekutina pomůže z těla vyhnat ďábla a zbaví je všech virů. Jde tak o další případ, kdy kněží věřící nutí k podivným praktikám.

"Chutná to jako med. Pil jsem to dvakrát," řekl Theo Bongani Maseko. Dodal, že pět lidí, kteří za ním přišli, přípravek vyléčil. Chemikálie tak podle něj zdraví neohrožuje. Po požití tekutiny naštěstí nikdo nezemřel.

Maseko se tak řadí k dalším kontroverzním náboženským vůdcům v zemi, kteří své stoupence nutili k neobvyklým praktikám. Věřící kvůli nim museli například jíst trávu, hady a hlodavce, pít benzín a stříkat na sebe přípravek určený k likvidaci hmyzu.

Situace znepokojila komisi na ochranu práv náboženských, kulturních a jazykových obcí. Podle ní je zapotřebí větší kontrola kněžích, jinak hrozí, že se stane něco špatného.