Duka se stal kardinálem, teprve šestým českým od 1945

Dominik Duka

Dominik Duka Zdroj: CTK/Katerina Sulova

Pražský arcibiskup Dominik Duka se dnes stal ve Vatikánu kardinálem, teprve šestým v Česku od roku 1945. Duka převzal v bazilice svatého Petra ve Vatikánu odznaky kardinálské hodnosti a jmenovací dekret. Papež jej do funkce jmenoval 6. ledna s dalšími 21 duchovními z celého světa. Jako kardinál bude Duka moci být mezi těmi, kdo volí nového papeže. Naopak jeho předchůdce v úřadu pražského arcibiskupa kardinál Miloslav Vlk s blížící se osmdesátkou tento okruh opustí.

Červený kardinálský biret, jmenovací bulu a kardinálský prsten Duka převzal z rukou papeže na shromáždění sboru kardinálů, takzvané konzistoři. Prsten má být znamením svazku s církví. Čtyřrohý biret coby odznak důstojenství před lety nahradil příslovečný kardinálský klobouk, který byl používán už od roku 1244.

Papež Benedikt XVI. nový kardinálům v úvodu ceremonie připomněl, že červená barva biretu a jejich roucha symbolizuje, že pro víru musejí být připraveni prolít i svou krev.

Dominik Duka, Papež Benedikt XVI.Dominik Duka, Papež Benedikt XVI. | profimedia.cz

„Kardinálům je svěřena služba lásky: lásky k bohu, lásky k jeho církvi, absolutní a bezpodmínečné lásky k jeho bratrům a sestrám, dokonce až do prolití jejich krve, pokud to bude nutné“ na obranu víry, citovala z papežovy řeči agentura Reuters. Benedikt, který v dubnu oslaví 85. narozeniny, do baziliky přijel na speciální pohyblivé plošině, kterou používal již v uplynulých měsících. Podle Vatikánu se tak má zabránit zbytečnému vysilování papeže.

Oficiality související s uvedením nových kardinálů do úřadu budou pokračovat i v dalších dnech. Duka bude v chrámu svatého Řehoře VII. sloužit mši pro tisícovku českých poutníků, kteří ho na jeho slavnostní pouti doprovázejí. V podvečerních hodinách budou noví kardinálové v prostorách Apoštolského paláce podle webu pražského arcibiskupství přijímat gratulace svých přátel a věřících.

Mezi novými kardinály je i newyorský arcibiskup, označovaný za kandidáta na papeže

V neděli bude papež spolu s novými kardinály v bazilice svatého Petra sloužit slavnostní mši, po které se má Duka spolu s ostatními členy své delegace pomodlit u oltáře svatého Václava v bazilice. V pondělí se Duka zúčastní přijetí nových kardinálů a jejich doprovodů při veřejné audienci v aule Pavla VI. Podle webu arcibiskupství by z Říma měl Duka odcestovat v úterý.

Kardinálové jsou označováni za „knížata církve“ a jejich postavení v církevní hierarchii je druhé nejvyšší po papeži. Duka je v pořadí 22. kardinál z českých zemí. Prvním byl Jan Očko z Vlašimi jmenovaný v roce 1378. Kromě 68letého Duky bylo v lednu jmenováno dalších 21 nových kardinálů, z toho 15 z Evropy, respektive sedm jen z Itálie. Další dva jsou z USA, následuje Kanaďan, Brazilec, Ind a hongkongský Číňan.

Jedním z nově jmenovaných je newyorský arcibiskup Timothy Dolan, kterého někteří vatikánští expreti tipují jako možného kandidáta na funkci hlavy katolické církve. Stal by se tak prvním americkým papežem.