Dunaj v Pasově překonal rekord ze středověku, Bratislava už chystá hráze

Dálnice A8 ze Stuttgartu do Mnichova.

Dálnice A8 ze Stuttgartu do Mnichova.

Bavorsko zažívá stoletou vodu, v Sasku a Durynsku se vylilo z břehů několik menších řek a v Drážďanech s obavami sledují rozvodněný tok Labe, který se k nim valí od českých hranic. Vysoká voda ohrožuje také Poláky v Dolním Slezsku. V Rakousku si povodeň vyžádala dva lidské životy a zaplavila město Melk. Slováci se na vysokou vodu zatím chystají – v Bratislavě na Dunaji platí třetí povodňový stupeň a staví se protipovodňové hráze.

Stav přírodní katastrofy platil v pondělí ve třech spolkových zemích ve východním a jižním Německu: v Sasku, Durynsku a Bavorsku. V Sasku a Durynsku se rozvodnily řeky Weisse Elster, Mulda a Saská Kamenice, v Bavorsku pak Inn a Dunaj. V Bavorsku živel usmrtil dva lidi, jejich těla byly nalezeny na Dunaji v obci Günzburg.

V Sasku teď největší obavy vyvolává stoupající hladina Labe. Lidé tu mají v živé paměti tisíciletou vodu z roku 2002, která se sem přihnala po Labi a zaplavila Drážďany a široké okolí. Stejně i dnes obyvatelé Saska s obavami hledí do Čech, kde nyní rozvodněné řeky kulminují. Vysoká voda Labe už dorazila do pohraničních oblastí Saského Švýcarska v okolí města Bad Schandau a také do východního Krušnohoří.

Labe v Schöně na česko-německé hranici v pondělí odpoledne přesahovalo 7 metrů a ve středu má sahat až k 11,05 metrům. Normální stav je přitom jen 2,14 metry. V Drážďanech meteorologové předpovídali, že během pondělka Labe stoupne až ke hranici 9 metrů a přiblíží se tak hranici z roku 2002. Tehdy stouplo na 9,40 metrů. Město zatím zaplavené není, některých částem však záplavy hrozí, napsal server deníku Sächsische Zeitung.

Pod vodou jsou části města Saská Kamenice. Řeka Saale zaplavila také fotbalový stadion klubu FC Carl Zeiss v durynské Jeně. Povodeň uzavřela i úseky dálnice A8 ze Stuttgartu do Rakouska. Kvůli povodním dočasně přerušila výrobu továrna automobilky Volkswagen v saském Cvikově, napsal server Spiegel Online.

Stadion fotbalového klubu Carl Zeiss Jena v německém městě JenaStadion fotbalového klubu Carl Zeiss Jena v německém městě Jena | CTK/APStadion fotbalového klubu Carl Zeiss Jena v německém městě Jena

V Rakousku rozvodněné řeky usmrtily dva lidi. Rakouským zpravodajským webům dominovala fotografie historického centra zaplaveného dolnorakouského města Melk. Dunaj a Inn tu zatím nedosáhly stoletého maxima, řeky však mají kulminovat až v úterý. Vídni nebezpečí záplav nehrozí, shodují se rakouské servery.

Na vysokou vodu se připravují Slováci. Ze středy na čtvrtek by měla hladina vody ve slovenské metropoli dosáhnout úrovně z roku 2002, kdy město zalila povodeň.

Dunaj zaplavil Pasov. Padl středověký rekord
Vytrvalý déšť zvedl hladiny potoků, jezer a řek v celé střední Evropě. Nejhorší situace je na jihu Německa v bavorském Pasově. Rozvodněný Dunaj a Inn zaplavily historické jádro města. V ulicích středověkého města zasahovalo dvacet záchranných plavidel, sto padesát vojáků a šest set dalších pomocníků. Desítky domů zůstaly bez elektřiny, o víkendu vypadávaly mobilní sítě některých operátorů. V částech města byly také přerušeny dodávky pitné vody.
Při pohledu z vrtulníku vypadal Pasov ležící na soutoku rozvodněného Dunaje a Innu jako jedno velké jezero. Hladina Dunaje tu v pondělí odpoledne překročila pět set let starý rekord. V pondělí odpoledne olízl proud rozvodněné řeky rysku na úrovni 12,5 metru. Tak vysoko nevystoupal Dunaj v Pasově od roku 1501, kdy se tady výška vody začala měřit. Tehdy zdejší měřiči do historických análů zapsali výšku vody 12,22 metru.
Pasovští během pondělka s nadějí sledovali předpověď počasí, která slibovala zlepšení počasí. V úterý by mělo přestat pršet a teplota by měla stoupnout až ke dvaceti stupňům. V pondělí večer se však počasí příliš nezlepšovalo.

německo, záplavy

Zatopený Pasov.Zatopený Pasov.Zaplavený Pasov

Povodně 2013: