Dušan Kütner: Na Zéland! Na Katar!

zápisník, Dušan Kutner

zápisník, Dušan Kutner Zdroj: E15

Země zaslíbená. Tisíce Britů po referendu, které dalo po desítkách let členství zelenou vystoupení z EU, prý uvažují o vystěhování na Nový Zéland. Vyplývá to z počtu nových registrací na tamním vládním imigračním webu.

Pro Novozélanďany je to ale dobrá zpráva. Vždyť když byl Nový Zéland založen, většinu prvních osadníků tvořili trestanci, a ne střední třída nesouhlasící s lídrem brexitu Borisem Johnsonem.

Kam se vrtnou po případném rozpadu EU obyvatelé Česka nesouhlasící se snahou prezidenta Zemana, exprezidenta Klause a dalších vrátit Česko pod vliv ruského „superstátu“, v němž vládne korupce, pronásledování Putinových oponentů, nižší životní úroveň, ale zato vyšší míra alkoholismu než v Česku, není známo. Rakousko-Uhersko už totiž neexistuje.

Klima, nebo klimatizace? O pořadatelích olympiád bude podle vědců z kalifornské univerzity v Berkeley za sedmdesát let rozhodovat klima. Drtivá většina měst na severní polokouli si tak prý neškrtne, což je lidem, kteří sledovali hry v Londýně, celkem líto.

Na první pohled je to dobrá zpráva. Mohlo by to alespoň eliminovat situace, kdy tradičně letní fotbalové mistrovství světa přiřknuté v roce 2022 Kataru se bude muset kvůli nesnesitelnému vedru odehrát v zimě. Ale možná došlo jen ke zkreslení překladu a mělo zaznít, že o pořadatelích bude rozhodovat klimatizace. To by výhru Kataru vysvětlovalo již nyní i bez vědců.