Důvěra v německou ekonomiku se u investorů prudce propadla

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Daniel Ramirez via Flickr (CC BY 2.0)

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se tento měsíc prudce propadla. Daň si vybral emisní skandál s naftovými auty od domácího automobilového koncernu Volkswagen a útlum na rozvíjejících se trzích. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil institut ZEW v Mannheimu. Index důvěry se snížil ze zářijových 12,1 bodu na 1,9 bodu. Dostal se tak hluboko pod dlouhodobý průměr 24,8 bodu. Ekonomové v průzkumu agentury Reuters očekávali pokles pouze na 6,0 bodu.

„Emisní skandál ve Volkswagenu a slabý růst na rozvíjejících se trzích srazily hospodářské vyhlídky Německa,“ uvedl šéf institutu ZEW Clemens Fuest v prohlášení. Výkon domácí ekonomiky je ale stále dobrý a ekonomika eurozóny se nadále zotavuje. Propad německé ekonomiky do hospodářské recese je podle něj tudíž dosti nepravděpodobný.

Index důvěry

Index důvěry v německou ekonomikuIndex důvěry v německou ekonomiku

Hodnocení současných podmínek v Německu zhoršilo více, než se čekalo. Dílčí index klesl na 55,2 bodu z 67,5 bodu. Očekával se pokles na 64,7 bodu. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků. Loni ekonomika stoupla o 1,6 procenta a zaznamenala nejrychlejší růst za poslední tři roky.