Dva miliony Britů se bouří kvůli penzím

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Stávka odborů pracovníků veřejného sektoru způsobila v Británii největší narušení služeb za celé dekády. Kupříkladu v Severním Irsku nejezdí vlaky ani autobusy. Provoz na londýnských letištích Heathrow a Gatwick se však podle zpráv médií zatím blíží normálu. Podle BBC je v Anglii otevřena zhruba jen desetina škol. Mnoho nemocnic odložilo zákroky, které nejsou naléhavé. Stávkují také třeba knihovníci, celní úředníci a sociální pracovníci.

Stávka více než dvou milionů lidí začala o půlnoci, provází ji zhruba tisícovka demonstrací. Veřejní zaměstnanci se bouří proti penzijní reformě. Vadí jim, že by podle vládních návrhů měli na důchody platit více a pracovat déle. Ministr financí George Osborne je v úterý při oznamování dalších úsporných opatření vyzýval, aby akci zrušili. Svými novými návrhy ale jen přilil olej do ohně. „Stávkou se nedosáhne ničeho. Nic nezmění. Jen oslabí naši ekonomiku a teoreticky bude stát nějaká pracovní místa,“ vzkázal odborářům dnes z Bruselu.

Lídr labouristů Ed Miliband se k protestu vyjádřil poměrně opatrně. Má prý „obrovský soucit“ k lidem, kteří jsou stávkou ovlivněni. Na druhou stranu prý chápe kuchařky, zdravotní sestry a učitele, kteří nešli do práce. Strana ale odmítla stávce vyjádřit plnou podporu, protože ji považuje za známku prohry.

ilustrační fotoilustrační foto | CTK/AP