Ebola na ústupu, Sierra Leone po osmi měsících otevře školy

Boj proti ebole v Sierra Leone

Boj proti ebole v Sierra Leone Zdroj: ctk/ap

Západoafrická Sierra Leone otevře v březnu všechny školy v zemi, které před osmi měsíci uzavřela kvůli epidemii eboly. Učiní tak jako poslední ze tří zemí, jež jsou epidemií nejvíce postiženy. Guinejští žáci zasedli po deseti měsících znovu do lavic toto pondělí, Libérie prý školy otevře v únoru.

Stejně jako obě sousední země plánuje Sierra Leone, v níž je situace kolem eboly v současnosti vůbec nejhorší, řadu opatření namířených proti šíření nemoci. Učitelé budou prý dětem muset pravidelně kontrolovat teplotu a ve třídách bude ve kbelících k dispozici chlorovaná voda k dezinfekci.

Podle bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) se situace ve všech třech postižených zemích začíná zlepšovat. Za minulý týden bylo hlášeno jen 145 nových případů.

Celkem se už nemocí v západní Africe nakazilo téměř 22 tisíc lidí, z čehož více než 8600 nemoci podlehlo. Virus eboly se dosud podařilo zcela vymýtit v Mali, Nigérii a Senegalu. V Londýně se z nemoci zotavuje britská zdravotní sestra, která se nakazila v západní Africe. Celkem se za trvání epidemie nakazilo 828 zdravotnických pracovníků, 499 z nich na nemoc zemřelo.

Podle OSN je nyní na novou fázi boje s nemocí, během níž budou zdravotníci jako detektivové dohledávat jednotlivé případy nákazy, potřeba zhruba miliarda dolarů (24 miliard korun).