ECB stupňuje boj proti stagnaci, začíná skupovat dluhopisy firem

Symbol eura před Evropskou centrální bankou ve Frankfurtu

Symbol eura před Evropskou centrální bankou ve Frankfurtu Zdroj: Tabrez Syed via Flickr (CC BY 2.0)

Evropská centrální banka (ECB) zahájila nákupy firemních dluhopisů. Podle zdrojů z trhu, na které se odvolává agentura Reuters, banka nakupovala obligace některých předních evropských společností. ECB doufá, že rozšířením svého programu nákupů dluhopisů na firemní cenné papíry dál sníží úvěrové náklady v eurozóně, a povzbudí tím zájem firemního sektoru o půjčky na nové investice.

ECB začala loni v březnu pumpovat do ekonomiky dodatečné peníze pomocí nákupů státních dluhopisů. Letos v březnu rozhodla, že tento program zvýší o třetinu na 80 miliard eur měsíčně (2,2 bilionu korun) a zahrne do něj i firemní dluhopisy. Nákupy dluhopisů mají spolu se snížením úrokových sazeb na rekordní minima dostat ekonomiku eurozóny z dlouhodobé stagnace a zvýšit inflaci, která se už delší dobu pohybuje kolem nuly.

Investiční banka Morgan Stanley očekává, že ECB bude v rámci programu nakupovat firemní dluhopisy v průměru za 3-5 miliard eur měsíčně. Zdroj z ECB uvedl, že banka by chtěla dostat tyto nákupy na 5-10 miliard eur, to ale bude záviset na tom, zda se jí podaří dostat na trh nové zájemce o úvěry.

ECB hodlá nakupovat jen kvalitní dluhopisy, které mají rating v investiční kategorii. Trh těchto dluhopisů má nyní podle Reuters objem 500-600 miliard eur, dominují na něm ale velké společnosti z Francie a Nizozemska, které mají už nyní snadný přístup k levným zdrojům a pomoc ECB nepotřebují.

Úspěch programu firemních dluhopisů tak podle analytiků bude záviset na tom, zda bude ECB schopna přitáhnout na trh dluhopisů nové firmy a zda se snížení úvěrových nákladů firem projeví v reálné ekonomice zemí jako je Itálie nebo Španělsko, kde náklady na úvěry zůstávají vysoké.

Dnes ECB podle zdrojů kupovala například dluhopisy italské pojišťovny Generali, španělské telekomunikační společnosti Telefónica nebo francouzské energetické skupiny Engie. Nákupy se pohybovaly ve skromném rozsahu 3-5 milionů eur na jeden obchod a ceny dluhopisů se příliš nepohnuly, uvedly zdroje z trhu.

Generali a Telefónica uvádějí, že jejich hlavním cílem je nyní snížení zadluženosti. To naznačuje, že nákupy jejich dluhopisů k financování nových investic nepřispějí.

Od březnového oznámení ECB se však objem emisí firemních dluhopisů v eurozóně výrazně zvýšil a přesáhl 110 miliard eur. ECB začne zveřejňovat seznamy nakoupených firemních dluhopisů 18. července.