Economist: Trump ohrožuje světovou ekonomiku stejně jako islamisté

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Možné zvolení amerického miliardáře Donalda Trumpa novým prezidentem Spojených států představuje jedno z deseti největších globálních rizik. Ve své zprávě to tvrdí britská výzkumná organizace Economist Intelligence Unit (EIU).

Trump by podle zprávy mohl poškodit světovou ekonomiku a zvýšit politická a bezpečnostní rizika. EIU přikládá hrozbám spojeným s Trumpovým vítězstvím ve volbách zhruba stejnou závažnost jako riziku, že světovou ekonomiku destabilizují teroristické útoky islamistů.

Zpráva upozorňuje například na Trumpův nepřátelský postoj k volnému obchodu, a to zejména k Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA). Varuje rovněž, že Trumpovy ostré výroky na adresu Mexika a Číny „by se mohly rychle vystupňovat v obchodní válku“. EIU nicméně nepředpokládá, že by Trump ve volbách dokázal porazit Hillary Clintonovou, kterou tato organizace považuje za nejpravděpodobnější prezidentskou kandidátku Demokratické strany.

Za největší globální hrozbu nyní EIU označuje riziko prudkého zpomalení hospodářského růstu v Číně. Zvolňování expanze druhé největší ekonomiky světa již nyní vyvolává značné napětí na světových finančních trzích. Další významnou globální hrozbu podle EIU představuje vznik nové „studené války“ v důsledku vojenských intervencí Ruska na Ukrajině a v Sýrii. Do desítky nejvýznamnějších globálních rizik řadí EIU také například rozpad eurozóny či odchod Británie z Evropské unie.¨

Profil: Multimiliardář Trump nikdy nemá dost