Egypt chce pomoci zajistit klid v Palestině

Útok na Pásmo Gazy

Útok na Pásmo Gazy Zdroj: ctk

Egypt se v posledních týdnech snaží bezpečnostními zárukami přimět Izrael, aby uznal Palestinu jako stát. Nabízí přitom vyslání vojenských sil, jež by palestinským bezpečnostním složkám pomáhaly udržovat pořádek. Vláda Benjamina Netanjahua mezitím schválila návrh zákona, který definuje Izrael jako stát Židů. Už ve středu by se jím měl zabývat parlament.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí během své evropské cesty řekl italskému listu Corriere della Sera, že ustanovení palestinského státu je nejlepší cestou k zajištění bezpečnosti Izraele. Sísí zdůrazňuje, že egyptská vojska by byla na palestinském území jen do doby, než by se podařilo vybudovat důvěru mezi Židy a Palestinci. „Řekl jsem mu (Netanjahuovi), že je zapotřebí učinit odvážný krok, jinak se nic nepodaří vyřešit,“ podotkl prezident.

Palestincům aktuálně dělá starosti legislativa, kterou připravuje izraelská vláda. „Problematické na zákonu v současném znění je, že pokud projde a bude vtělen do právního systému, stanou se ti, co se nepovažují za Židy, občany druhé kategorie,“ míní zpravodaj al-Džazíry Imtiaz Tyeb.

Netanjahu přitvrdí

Netanjahu dal také najevo, že po krveprolití v jeruzalémské synagoze hodlá pokračovat v přitvrzení postupu vůči pachatelům útoků, chce je zbavovat práv. „Není možné, aby ti, co napadají izraelské občany a vyzývají ke zničení státu Izrael, užívali práv jako sociální pojištění, a stejně tak jejich rodinní příslušníci,“ podotkl.