Egypt udeřil ze vzduchu na ozbrojence na Sinaji

Egypt

Egypt Zdroj: ctk

Káhira se rozhodla tvrdě zakročit proti ozbrojencům na problémovém Sinajském poloostrově. Letectvo zaútočilo na cíle u hranice s Gazou a vojáci provedli razie v některých vesnicích. Při zásazích zemřely tři desítky lidí, zřejmě islámských radikálů.

Egypt v uplynulých dnech čelil krvavým útokům militantů na kontrolní stanoviště. Situace kromě toho stále více ohrožuje klíčový cestovní ruch. Na začátku víkendu kvůli ozbrojeným beduínům v zemi uvízly stovky turistů.

„Během posledních pár hodin jsme slyšeli, jak se vrtulníky ve vzduchu a tanky a další vozidla na zemi pohybují k oblasti Sinaje, která je považována za základnu mnoha ozbrojených kmenů,“ líčil situaci zpravodaj Al-Džazíry. Svědci hovoří o zničení několika vozidel militantů.

Byl to první podobný egyptský zásah v oblasti od války s Izraelem v roce 1973. Na Sinaji panuje zvláštní režim. Podle mírové smlouvy z roku 1979 tam Egypt může rozmístit vojáky jen se schválením Izraele.

Židovský stát, který od pádu režimu Husního Mubaraka kritizuje Káhiru za ztrátu kontroly nad řídce obydleným regionem, naznačil souhlas s dalšími podobnými akcemi.

V začarovaném kruhu

„V Egyptě vidíme silné odhodlání režimu a armády nastolit na Sinaji pořádek, protože je to jejich zodpovědnost,“ řekl včera v rozhlase Amos Gilad z izraelského ministerstva obrany. Další armádní představitel země, generál Šmuel Zakaj, podotkl, že boj proti militantům nebude jednoduchý ani krátký, protože si na území vytvořili rozsáhlou infrastrukturu.

Už v úterý Egypt oznámil, že chce zničit také pašerácké tunely do . Jimi se v posledních letech přepravovali nejen lidé a zbraně, ale také běžné spotřební zboží pro odříznuté Palestince. Obyvatelé pásma i vláda Hamasu přitom do nástupu egyptského prezidenta Muhammada Mursího vkládali nemalé naděje.