Egypt zažívá nejkrvavější víkend od svržení Mursího

V Egyptě se stále demonstruje

V Egyptě se stále demonstruje

Při střetech stoupenců svrženého egyptského prezidenta Muhammada Mursího s policisty a vojáky o tomto víkendu zahynulo v Káhiře 72 lidí. Vyplývá to z bilance, kterou zveřejnilo tamní ministerstvo zdravotnictví. Jde o nejkrvavější víkend od 3. července, kdy vojsko přinutilo Mursího odstoupit. Dalších devět mrtvých je hlášeno v severoegyptské Alexandrii.

V obou městech bylo zraněno přes 790 osob. V Káhiře policisté začali proti Mursího stoupencům zasahovat ve chvíli, kdy se demonstranti snažili rozšířit své shromaždiště a začali blokovat jednu z hlavních tepen města.

Většina obětí jsou demonstranti, mezi policisty je několik zraněných. Až dosud se největší protesty odehrály 8. července. Tehdy zahynulo přes 50 lidí.

K Mursího stoupencům patří hlavně islamisté z Muslimského bratrstva. Neuznávají Mursího svržení a považují ho za legálně a demokraticky zvoleného prezidenta. Ministr vnitra Muhammad Ibráhím tvrdí, že násilnosti vyprovokovali lidé z bratrstva a že policie použila jen slzný plyn.

Ti, kteří předtím vládu bratrstva a politiku Mursího kritizovali, říkají, že Mursí vládl nekompetentně a Egypt vlekl do společenského konfliktu.

Dění v Egyptě sleduje celý svět. Spojené státy již vyzvaly k politickému dialogu, zatímco OSN vyzývá k dodržování lidských práv.

Radek Palata: Egypt: Chléb nad demokracii