Egypt získal od USA dvě válečné lodě. Obavy o demokracii v zemi trvají

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Spojené státy dodaly Egyptu dvě válečné lodě, čímž počet rychlých plavidel vyzbrojených raketami v této arabské zemi zdvojnásobily. Lodě byly dodány i přes obavy amerických zákonodárců, že Egypt nezavádí dost demokratických reforem.

Obě plavidla už minulý týden dopravila do přístavu Alexandrie americká nákladní loď. „Rychlá raketová plavidla (v Egyptě) podporují námořní a regionální bezpečnost. Zajišťují ochranu životně důležitých vodních cest, jako je Suezský průplav a Rudé moře,“ řekl vojenský atašé ambasády USA generál Charles Hooper.

Přes obavu o demokracii v této muslimské zemi zůstává Egypt jedním s nebližších spojenců USA v regionu. Vztahy mezi oběma zeměmi ochladly poté, co po masových demonstracích opozice v Egyptě armáda svrhla v létě 2013 demokraticky zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Jeho nástupce prezident Abdal Fattáh Sísí ale dokázal postupně posílit vztahy s Washingtonem. Americký prezident Barack Obama v březnu odvolal zastavení dodávek vojenského materiálu egyptské armádě.

Reuters poznamenal, že oznámení přišlo krátce předtím, než Egypt otevře 6. srpna novou větev Suezského průplavu, který je mimo jiné důležitou trasou pro dodávky ropy z Blízkého východu.

Egyptská armáda zahájila stavbu kanálu vedoucí podél průplavu starého 145 let teprve před deseti měsíci. Je to součást rozsáhlého vládního projektu na rozvoj obchodu podél nejrychlejší dopravní spojnice mezi Evropou a Asií.