Egypťané demonstrovali na káhirském náměstí Tahrír

Demonstrace na náměstí Tahrír v Káhiře.

Demonstrace na náměstí Tahrír v Káhiře. Zdroj: ctk

V Káhiře protestovaly stovky lidí proti výsledku procesu s bývalým prezidentem Husním Mubarakem a s dalšími představiteli jeho režimu. Demonstrace vypukla už v sobotu po vynesení rozsudku, kterým soud vyměřil Mubarakovi a jeho ministru vnitra doživotní vězení za podíl na smrti demonstrantů při loňských protivládních protestech. Dalších šest bezpečnostních činitelů bylo v procesu osvobozeno. Egyptská prokuratura se proti výsledku procesu odvolá, uvedla dnes agentura AFP.

Podle AFP není jasné, zda se bude prokuratura odvolávat proti všem sobotním verdiktům nebo pouze proti těm, které část obviněných osvobodily. Odvolat se proti verdiktu hodlá i Mubarakův právník.

„Mnoho lidí mělo při poslouchání rozsudku pocit, že jsme na cestě zpět do epochy minulého režimu,“ řekl agentuře AFP jeden z demonstrantů. Další protestující nesli transparenty připomínající oběti loňských nepokojů a hlásající: „Mučedníci, ve jménu vaší krve budeme mít další revoluci.“

Už v sobotu se na náměstí Tahrír shromáždilo 20.000 lidí. Protesty proti verdiktu v procesu s Mubarakem se konaly také v dalších egyptských městech, v Alexandrii demonstrovalo asi 5000 lidí.

Egypťané nespokojení s rozsudkem také dnes v noci zdemolovali volební štáb prezidentského kandidáta Ahmada Šafíka. Ten býval premiérem v době Mubarakovy vlády a jeho postup do druhého kola prezidentských voleb na mnoho Egypťanů působí dojmem, že se starý režim snaží vrátit k moci.