Egyptský prezident si došlápl na armádu a odvolal jejího šéfa

Muhammad Mursí

Muhammad Mursí Zdroj: ctk

Egyptský prezident Muhammad Mursí dnes zrušil ústavní deklaraci poskytující široké pravomoci armádě. Vydalo ji velení ozbrojených sil těsně před červnovými prezidentskými volbami a podstatně tak omezilo prezidentovy pravomoci. Mursí také nařídil odstoupení ministra obrany Muhammada Tantávího a náčelníka generálního štábu Anana a jmenoval viceprezidenta. Změny údajně předem konzultoval s Nejvyšší radou ozbrojených sil (SCAF). Oznámily to světové agentury.

“(Prezidentovo) rozhodnutí bylo založeno na konzultaci s polním maršálem (Tantávím) a zbytkem vojenské rady,“ řekl agentuře Reuters generál Muhamad Asar, který byl jmenován náměstkem nového ministra obrany.

Nejvyšší rada ozbrojených sil (SCAF), která zemi vládla od loňského sesazení dlouholetého prezidenta Husního Mubaraka, v deklaraci ze 17. června poskytla armádnímu velení rozhodující pravomoci po dobu rozpuštění parlamentu, včetně moci legislativní a kontroly nad státními financemi.

Předsedou SCAF byl až do letošního 30. června polní maršál Muhammad Husajn Tantáví, který byl za Mubarakovy vlády téměř dvě desetiletí ministrem obrany. Krátce zůstal na tomto postu i v nové vládě premiéra Híšáma Kandila, vytvořené 2. srpna.

Mursí dnes na místo Tantávího jmenoval s okamžitou platností ministrem obrany Abdal Fattaha Sisiho, šéfa vojenské rozvědky. Odvolal také z funkce náčelníka generálního štábu armády Samího Anana, muže číslo dvě ve SCAF. Nahradí ho generál Sidkí Subhí.

Mursího rozhodnutí oznámil na tiskové konferenci přenášené státní televizí prezidentův mluví Jásir Alí. Odvolaní Tantáví a Anan budou údajně napříště prezidentovi poradci.

„Tento boj mezi novým prezidentem a vojenskou radou se očekával, ale ne takhle rychle,“ citoval Reuters vyjádření analytika Gamála Sultána.

Muhammad Mursí se stal prezidentem Egypťanů, ne však Egypta

Prezident také jmenoval významného soudce Mahmúda Mekkiho viceprezidentem. Jak připomněla agentura AFP, jde teprve o druhého egyptského viceprezidenta za 30 let. Exprezident Mubarak nikdy viceprezidenta nejmenoval až do povstání, které ho smetlo v únoru 2011. Během něj pak dosadil na tento post šéf své rozvědky Umara Sulajmána.

Mahmúd Mekki je podle agentury Reuters bratrem nového ministra spravedlnosti Ahmada Mekkiho, známého kritika volebních podvodů za Mubarakovy vlády.