Egyptský prokurátor navrhl pro Mubaraka trest smrti

Husní Mubarak

Husní Mubarak Zdroj: ctk

Egyptský státní žalobce dnes před soudem požádal o nejvyšší možný trest pro exprezidenta Husního Mubaraka a další bývalé státní představitele. Mezi obviněnými i jsou i dva Mubrakovi synové a exministr vnitra.

Mubarak čelí obvinění ze zabití více než 800 lidí během protivládních nepokojů v lednu a únoru loňského roku. Na stejném zločinu se měl podílet tehdejší ministr vnitra Habí Aldí a šest vysokých policejních představitelů.

„Zákon počítá s trestem smrti za úmyslnou vraždu. Řešením je odplata. Každý spravedlivý soudce musí nad těmito obžalovanými vynést rozsudek smrti,“ prohlásil jeden z prokurátorů před soudem v Káhiře. Hlavní prokurátor Mustafá Sulajmán dodal, že Mubarak se nepokusil zabíjení civilistů zastavit, ačkoli o něm měl dost informací od svých poradců i z médií.

Adlí je viněn z toho, že přijal Mubarakův rozkaz a povolil použití ostrých nábojů proti protestujícím. „Prezident republiky nese zodpovědnost za ochranu lidu a otázka není pouze vědět, jestli dal nebo nedal rozkazy k zabíjení demonstrantů, ale také proč nezasáhl, aby zastavil násilí proti demonstrantům,“ prohlásil Sulajmán.

V Egyptě po sesazení Mubaraka vládne armáda, která má postupně předávat moc demokraticky zvolené politické reprezentaci. Část veřejnosti si ale myslí, že tento proces probíhá příliš pomalu a loni kvůli tomu opakovaně propukaly další demonstrace.

V úterý obžaloba Mubaraka obvinila z toho, že v zemi během své téměř 30 let trvající vlády nastolil tyranii a že loni inicioval střelbu do demonstrantů.