EK navrhuje pokutovat Španělsko a Portugalsko. Porušily rozpočtovou kázeň

Španělské vlajky v Madridu

Španělské vlajky v Madridu Zdroj: Contando Estrelas via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Evropská komise dnes zahájila disciplinární řízení proti Španělsku a Portugalsku za to, že v letech 2014 a 2015 měly tyto země příliš vysoký rozpočtový deficit. Obě země komise doporučila potrestat pokutou, popřípadě zastavením přílivu peněz z evropských fondů. O doporučení Bruselu rozhodnou ministři financí zemí Evropské unie na zasedání 12. července, sdělilo agentuře Reuters slovenské předsednictví EU.

Obě země v minulých dvou letech měly deficit nad hranicí tří procent hrubého domácího produktu (HDP) a nepodnikly dostatečné kroky k jejich odstranění stanoveným tempem, konstatovala komise.

Španělsko a Portugalsko se tak mohou stát prvními zeměmi eurozóny, které dostanou za překračování tříprocentního limitu finanční pokutu v rozsahu až do 0,2 procenta HDP, pokud neprokážou, že pravidla porušily kvůli „výjimečným hospodářským okolnostem“. Ministři mohou odmítnout doporučení komise pouze kvalifikovanou většinou, což je podle Reuters velmi nepravděpodobný výsledek.

Po projednání radou ministrů musí komise přijít s konkrétní podobou sankcí do 20 dní, uvedla komise. Podle činitele EU k tomu tedy nejspíše dojde 27. července, což je na posledním zasedání komise před její letní přestávkou.

Obě země se nacházejí v režimu sledování kvůli nadměrným schodkům od roku 2009 v důsledku rostoucích deficitů za finanční krize. Komise jim stanovila cíle postupného snižování schodků, v minulých dvou letech ale Madrid a Lisabon tyto cíle nesplnily. Španělsko loni mělo deficit 5,1 procenta HDP namísto stanovené úrovně 4,2 procent, Portugalsko pak mělo schodek 4,4 procenta namísto 2,5 procenta HDP.