Ekonomickou diplomacii s Čínou povede ředitel z ministerstva zdravotnictví

Nový prezident Čínského investičního fóra Jan Růžička

Nový prezident Čínského investičního fóra Jan Růžička Zdroj: CIF

Do čela Čínského investičního fóra (CIF) se postaví Jan Růžička, dlouholetý šéf kabinetu ministerstva zdravotnictví. Úřad ministra Martina Holcáta opustí na konci měsíce. Růžičku dnes zvolila valná hromada fóra.

Růžička se na ministerstvu podílel na vyjednání smlouvy o spolupráci s čínským ministerstvem zdravotnictví a třemi čínskými provinciemi o spolupráci na reformách tamního zdravotnictví. Čína na oplátku pustí české zdravotnické firmy svůj trh. Růžička také stál u zrodu podobných smluv s Kazachstánem, Barmou či Irákem.

Hned na začátku čekají Růžičku dvě mise českých zdravotnických firem v Číně, své výrobky jede na Dálný východ nabízet například biofarmaceutická firmy Sotio a Medicem či výrobce nemocničních lůžek Linet, uvedlo CIF.

Čínské investiční fórum podporuje české firmy investující v Číně a pomáhá tamním investorům při vstupu na český a evropský trh. Fórum založila Česko – čínská komora vzájemné spolupráce, mezi jejíž členy patří PPF, Škoda Auto či čínský výrobce mobilních telefonů a telekomunikačních sítí Huawei.