Ekonomika eurozóny má to nejhorší ještě před sebou, myslí si Lagardeová

Ekonomika eurozóny má to nejhorší teprve před sebou, myslí si šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová.

Ekonomika eurozóny má to nejhorší teprve před sebou, myslí si šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová. Zdroj: e15.cz

Americké akcie v úterý prudce oslabily. Index Nasdaq Composite spadl nejvíce za poslední půlrok.
25. bondovka Není čas zemřít s Danielem Craigem konečně vstoupila do kin.
Bývalý americký viceprezident Al Gore významně investoval do britské energetické skupiny Octopus.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Největší krize podle šéfky centrální banky eurozónu teprve čeká

Ekonomika států platících eurem se ještě zcela nezotavila ze šoku způsobeného koronakrizí. Odrazila se ode dna, ale to nejhorší za sebou ještě nemá. Na úterním zahájení fóra o centrálním bankovnictví, které se letos koná pouze digitálně, to řekla šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová. Rychlé oživení po skončení koronavirových omezení také podle Lagardeové vysvětluje poměrně silný růst inflace. Prezidentka Evropské centrální banky se zároveň domnívá, že růst spotřebitelských cen bude jen přechodný. Míra inflace v Evropské unii v srpnu prudce vzrostla a dostala se na nejvyšší hodnotu za téměř deset let. V celé sedmadvacítce vystoupila na 3,2 procenta z červencové hodnoty 2,5 procenta. V devatenácti zemích eurozóny dosáhla tří procent.

Japonským premiérem se zřejmě stane Kišida

Ve druhém kole primárek japonské vládní Liberálnědemokratické strany (LDP) zvítězil bývalý ministr zahraničí Fumio Kišida. V souboji o křeslo předsedy strany porazil ministra zodpovědného za očkovací kampaň proti koronaviru Tara Kóna. Podle zahraničních agentur má Kišida nyní velkou šanci, že se stane příštím japonským premiérem. Dosavadního šéfa vlády Jošihideho Sugu by mohl nahradit v čele kabinetu již příští týden. Suga informoval veřejnost o svém záměru odejít z čela země na začátku září. Oponenti mu vyčítají zejména nezvládnutý boj s pandemií covidu-19. 

Z trhů a burz 

Akcie na obou stranách Atlantiku výrazně zlevnily

Americké burzy se v úterý prudce propadly. Investoři se obávají především rostoucí inflace. Jejich chování ovlivnily také rostoucí výnosy amerických státních dluhopisů. Index Nasdaq Composite odepsal 2,83 procenta, což je největší pokles za posledních šest měsíců. Dow Jones se snížil o 1,63 procenta a S&P 500 spadl o 2,04 procenta. Ve výrazné ztrátě skončily také komodity a nejsledovanější kryptoměny. Stejně včera reagovaly i trhy v západní Evropě. Celoevropský STOXX Europe 600, německý DAX i francouzský CAC 40 odevzdaly přes dvě procenta. Britský FTSE 100 oslabil o půl procenta.    

Bývalý viceprezident USA investuje do energií

Společnost bývalého amerického viceprezidenta Ala Gorea Generation Investment Management významně investovala do britské energetické skupiny Octopus, informuje BBC. Celkem si Goreova firma koupila třináct procent akcií Octopusu za 483 milionů liber, asi 14,3 miliardy korun. Dohoda přichází ve chvíli, kdy několik britských dodavatelů elektřiny zbankrotovalo kvůli rostoucím cenám energií. Generation Investment Management má v plánu během prvního pololetí příštího roku do firmy nalít dalších více než 400 milionů liber. Octopus prý peníze použije na rozšíření své energetické produkce z obnovitelných zdrojů.      

Tweet dne

Včerejší slavnostní premiéry nové bondovky Není čas zemřít s Danielem Craigem v hlavní roli se zúčastnili i členové britské královské rodiny. Film, jehož rozpočet činí kolem tří set milionů dolarů neboli 6,5 miliardy korun, měl na velká plátna původně dorazit už v minulém roce. Jeho premiéra byla vinou pandemie několikrát odložena.  

Stane se dnes

  • Maďarský premiér Viktor Orbán dnes navštíví Českou republiku. Na programu má setkání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a s prezidentem Milošem Zemanem. Odpoledne společně s Babišem navštíví Ústí nad Labem.
  • Ministři průmyslu států Evropské unie budou jednat o uhlíkových emisích.
  • Německé politické strany pokračují v debatách o sestavení nové vládní koalice. Dnes by se mohli sejít zástupci strany Zelených a liberální FDP, bez nichž je vytvoření vlády prakticky nemožné.  
  • Ruský prezident Vladimir Putin a jeho turecký protějšek Recep Tayyip Erdoğan se setkají v Soči. Mají hovořit o obchodním a ekonomickém partnerství svých zemí.
  • Tribunál Evropské unie rozhodne o žalobě slovenského podnikatele Mariana Kočnera na Europol. Muž souzený kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka požadoval náhradu škody za to, že soukromé informace o něm údajně z evropské policejní agentury unikly do médií.