Ekonomika eurozóny ve čtvrtletí zrychlila, rostla o 0,6 procenta

Symbol eura před Evropskou centrální bankou ve Frankfurtu

Symbol eura před Evropskou centrální bankou ve Frankfurtu Zdroj: Tabrez Syed via Flickr (CC BY 2.0)

Ekonomika eurozóny v letošním prvním čtvrtletí vzrostla proti předchozím třem měsícům o 0,6 procenta. Její růst tak zrychlil z 0,4 procenta v závěru loňského roku, oznámil statistický úřad Eurostat. Zpřesnil tak svůj odhad z poloviny května, podle něhož růst ekonomiky v prvním čtvrtletí činil 0,5 procenta.

Eurostat zlepšil rovněž údaj o růstu v loňském čtvrtém čtvrtletí, jehož tempo dříve odhadoval pouze na 0,3 procenta.

Analytik Howard Archer ze společnosti IHS Global Insight nicméně upozornil, že ekonomika eurozóny stále čelí různým problémům a nejistotám. Hospodářské výhlídky podle něj podkopávají například hrozby teroristických útoků a možný odchod Británie z Evropské unie.

Hospodářský růst se v letošním prvním čtvrtletí vrátil na úroveň ze stejného období loňského roku. Rychlejším tempem rostla ekonomika eurozóny naposledy začátkem roku 2011, kdy hospodářský růst dosáhl 0,9 procenta, upozornil server BBC.

V meziročním srovnání ekonomika eurozóny v letošním prvním čtvrtletí vzrostla o 1,7 procenta, což je stejné tempo jako v loňském čtvrtém čtvrtletí. Hospodářský růst podpořily výdaje domácností a investice v soukromém sektoru.

Eurostat dnes rovněž uvedl, že v celé Evropské unii zůstal čtvrtletní růst na 0,5 procenta. Meziroční růst v EU však v prvním čtvrtletí zpomalil na 1,8 procenta ze dvou procent ve čtvrtém kvartálu.