Ekonomika Kazachstánu zpomaluje, důvodem je Rusko

Centrum Astany v Kazachstánu

Centrum Astany v Kazachstánu Zdroj: CC BY 2.0: Ken and Nyetta via Flickr

Za první devět měsíců letošního roku vyrostla ekonomika Kazachstánu o čtyři procenta. Jeden z ekonomických tahounů střední Asie ale začíná zpomalovat. Pociťuje totiž pokles ekonomiky sousedního Ruska, svého hlavního vývozního trhu, na které dopadají protiruské sankce.

Ještě loni za prvních devět měsíců rostla středoasijská země tempem 5,7 procenta. „Sledujeme jisté zpomalení růstu,“ potvrdil Alikhan Smajlov, šéf statistického výboru tamního ministerstva ekonomiky.

„Do jisté míry to souvisí s klesajícím trendem průmyslové výroby v důsledku krize v Ruské federaci,“ uvedl Smajlov s tím, že Kazachstánu kvůli tomu výrazně poklesl export.

Rusko, které se snaží vytvořit spolu s Kazachstánem a Běloruskem euroasijskou ekonomickou unii, výrazně hospodářsky zpomalilo kvůli sankcím ze strany USA a Evropské unie kvůli ukrajinské krizi.


Světová banka předpovídá Kazachstánu pomalejší růst

Světová banka v říjnu předpověděla, že kazašská ekonomika letos povyroste o 4,3 procenta. Ještě loni si přitom ekonomika země mohla připsat šestiprocentní růst.

Ministr hospodářství Jerbolat Dosajev minulý týden prohlásil, že kvůli ruské ekonomické situaci kazašská vláda přehodnotila své prognózy růstu pro tento rok i léta 2015 až 2017.