Ekonomika přijde kontrolami hranic až o půl bilionu. Brusel je chce rušit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Evropská komise vypracovala plán na rušení hraničních kontrol, které uvnitř Evropské unie znovu zavedly mnohé státy v reakci na uprchlickou krizi. Harmonogram má v pátek představit komisař pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos. Komise varuje mimo jiné před ekonomickými důsledky uzavírání hranic.

Komise usiluje o odstranění obnovených kontrol na vnitřních unijních hranicích do konce roku. Požadavek obsahuje návrh plánu, který má k dispozici agentura DPA.

Dokument předpokládá, že Řecko bude při zajišťování své hranice s Tureckem, která je zároveň vnější hranicí EU, silněji podpořeno agenturou pro ochranu vnějších hranic EU Frontex. Nejpozději v listopadu pak má být připravena k nasazení evropská hraniční a pobřežní stráž. Evropská komise dnes podle DPA informace nechtěla potvrdit.

Komise v dokumentu podle DPA rovněž znovu poukazuje na odhady možných nákladů znovuzavedení kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru. Dodatečnou zátěž pro evropskou ekonomiku odhaduje až na 18 miliard eur (zhruba 487 miliard korun) ročně.

Nejsilněji by hraniční kontroly podle odhadů zasáhly silniční nákladní dopravu. V kolonách by prý uvízly nejen nákladní automobily, ale také mnozí zaměstnanci, kteří denně dojíždí do zaměstnání přes hranice uvnitř EU.