Ekonomika už píše druhou část písmene V, věří největší evropské oběti pandemie

Německá kancléřka Angela Merkelová s rouškou

Německá kancléřka Angela Merkelová s rouškou Zdroj: Reuters

Obyvatelé Bavorska přivítali si užívají slunečného počasí
Obyvatelé Bavorska si užívají slunečného počasí
Obyvatelé Bavorska si užívají slunečného počasí
Boris Johnson, britský premiér
V Anglii se o víkendu po třech měsících otevřely hospody a restaurace
15
Fotogalerie

Nejpostiženější evropské země podle počtu případů nemoci COVID-19 se pomalu vzpamatovávají. Nákaza sice není zažehnaná, ale v tuto chvíli propuká na starém kontinentu jen lokálně. Jižní státy vědí, že zotavení bude souviset s výsledkem turistické sezony. Exportně orientované ekonomiky jsou závislé na globálním vývoji.

Velká Británie

Boris Johnson, britský premiérBoris Johnson, britský premiér | Reuters

Počet obětí: 44 236

Odhady letošního pohybu HDP: –8,0 až –11,5 procenta

Nezaměstnanost: 3,9 procenta (únor–duben)

Británie dlouho nemohla nalézt klíč ke zvládání pandemie. Po počátečním váhání razila ideu kolektivní imunity, aby se záhy zalekla hrozícího kolapsu zdravotnictví. Přijala poté tvrdá opatření, která už dávno platila v mnohých evropských zemích. Tento přístup jí přinesl vysoký počet obětí a dlouhou karanténu. Teprve před pár dny se v zemi otevíraly restaurace, hotely či kadeřnictví.

Britská ekonomika v prvním čtvrtletí klesla o 2,2 procenta, což je nejhorší propad od roku 1979. Vzhledem k tomu, že tvrdá opatření začala platit až koncem března, projeví se jejich dopady plně až v číslech za druhý kvartál. Prozatím se ví, že HDP se v dubnu snížil o více než 20 procent. Průzkum BBC mezi téměř osmi tisícovkami firem ukazuje dramatické poklesy domácích tržeb i exportu.

Tázaní ale věří, že to nejhorší je za nimi. „K ziskům na úrovni roku 2019 se vrátíme až příští rok nebo až ten další. Mám ale pocit, že jsme se odrazili ode dna,“ prohlásil podnikatel v oblasti chemie Nick Garthwaite. Předpokládá se přitom, že dopady pro trh práce se teprve projeví. Podle průzkumu centrální banky může do konce roku zůstat bez práce až jedenáct procent Britů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!