Erdogan je na cestě k prezidentské obhajobě

Volby v Turecku

Volby v Turecku Zdroj: profimedia.cz

Volby v Turecku
Volby v Turecku
Volby v Turecku
Volby v Turecku
Volby v Turecku
14
Fotogalerie

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je na cestě k obhajobě prezidentského mandátu a posílení svých pravomocí. Po sečtení více než tří pětin hlasů z dnešních prezidentských voleb vede se ziskem přes 55 procent. Jeho hlavní soupeř Muharrem Ince má 29 procent. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na turecká média. Aby Erdogan vyhrál již v prvním kole, potřebuje překročit 50 procent.

V souběžných parlamentních volbách vede Erdoganova islámská Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), která po sečtení poloviny hlasů obdržela 46 procent. Liberální Lidová republikánská strana (CHP), jejímž prezidentským kandidátem je Ince, je prozatím na necelých 20 procentech hlasů. Prokurdská strana HDP se pohybuje těsně pod deseti procenty a politici oslovení Reuters se shodují, že nakonec překoná tento práh nutný pro vstup do parlamentu.

K urnám se dostavil nadprůměrný počet voličů, podle státních médií volilo v prezidentských i parlamentních volbách okolo 87 procent lidí.

Ince krátce před uzavřením volebních místností vyzval Turky, aby byli ostražití, pokud jde o možné snahy o volební podvody ze strany AKP. Volební komise by podle něho měly uchránit hlasovací urny před možnými manipulacemi.