Erdogan přežil korupční skandál a zvítězil v komunálních volbách

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk

Turecké komunální volby ukázaly, že nedávný korupční skandál premiérovi Recepovi Tayyipu Erdoganovi neublížil. Jeho Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) zvítězila a kontroluje dvě klíčová města. Experti přitom dopředu tvrdili, že víkendové klání významně ovlivní Erdoganovo rozhodnutí kandidovat v srpnu na prezidenta.

AKP získala podle neoficiálních výsledků kolem 45 procent hlasů, což je lepší skóre než minule. Hlasovali pro ni hlavně konzervativní, nábožensky orientovaní lidé a dělnická třída. Opoziční Lidová republikánská strana (CHP) měla zhruba 28 procent. Zpochybňuje ale výsledek v Ankaře, kde byl souboj těsný.

Premiér, obviňovaný z autoritářství, v povolebním projevu slíbil, že zúčtuje s odpůrci. Viní je totiž z vyvolání skandálu týkajícího se mimo jiné zmanipulovaných stavebních zakázek. „Za tohle zaplatí. Jak mohou ohrožovat národní bezpečnost? Od zítřka možná začnou utíkat,“ řečnil před davem příznivců. Za hlavního spiklence označuje v emigraci žijícího klerika Fethullaha Gülena.

Trhy výsledek voleb potěšil
Investoři, kteří byli v poslední době znepokojeni vývojem v zemi, reagovali na volební výsledek pozitivně. Trhy se vzpamatovaly a lira se dostala na dvouměsíční maximum. „Pro místní trhy je toto optimistický výsledek jednoduše z důvodu, že investoři nejsou nadšení z politické nejistoty a nestability,“ podotkl Benoit Anne ze Société Générale. Pomáhají i aktuální ekonomická data, podle nichž loni ekonomika vzrostla o čtyři procenta. Analytici ale varují, že letošek bude slabší.

Erdogan na sebe v poslední době upoutal pozornost hlavně pokusy zakázat sociální sítě, které jsou nástrojem jeho kritiků. Jeho rétorika dokonce vedla lékařskou asociaci k sepsání dopisu, v němž zpochybňuje premiérovo duševní zdraví. Vadí jí, že označil za teroristu patnáctiletého chlapce, který se omylem připletl k demonstracím a zemřel v důsledku zásahu slzotvorným granátem. V poslední době se od Erdogana začíná distancovat i prezident Abdullah Gül.

Někteří experti míní, že se nyní premiér bude chtít stát první přímo zvolenou hlavou Turecka. Další však nevylučují, že se pokusí zajistit si v parlamentních volbách v příštím roce čtvrtý termín v čele kabinetu. „Erdogan je jistě mnohem blíže k prezidentování. Ale má svou vlastní agendu,“ řekl agentuře Reuters zdroj z vlády. Jisté je, že se bude dále snažit oslabovat Gülenovu pozici v zemi a posilovat svůj vliv v justici, policii a armádě.