EU poprvé využije nouzový článek unijní smlouvy. Na žádost Francie

Policisté v Bruselu

Policisté v Bruselu Zdroj: ctk/ap

Evropská unie po pátečních útocích v Paříži poprvé ve své historii aktivuje článek unijní smlouvy o tom, že ostatní země napadenému státu poskytnou pomoc a podporu všemi prostředky. Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian na twitteru oznámil, že o to své kolegy požádal na jednání v Bruselu. Podle českého ministerstva obrany ostatní ministři tuto žádost podpořili.

Jak bude využití sedmého paragrafu 42. článku smlouvy vypadat v praxi, zatím není přesně jasné. Český ministr obrany Martin Stropnický před schůzkou zmiňoval užší výměnu zpravodajských informací, přímou žádost Paříže o české vojáky nepředpokládal. Podle zprávy ministerstva obrany na twitteru Stropnický na jednání „přislíbil vojenskou podporu ČR podle našich možností“.

Text příslušného článku uvádí, že „pokud se členský stát stane na svém území terčem ozbrojeného napadení, poskytnou mu ostatní členské státy pomoc a podporu všemi prostředky, které jsou v jejich moci“.

Francie už po pátečních útocích, které vzaly život 129 lidem, zintenzivnila letecké operace proti pozicím Islámského státu (IS) v Sýrii. Tato organizace se k pařížským atentátům přihlásila. Prezident Francois Hollande také vyzval ke vzniku široké mezinárodní koalice, která by proti IS bojovala.