EU prodloužila zmražení majetku a zákazy vstupu kvůli Ukrajině

Evropská unie, vlajky

Evropská unie, vlajky Zdroj: Michiel Hendryckx, wikimedia

Členské země EU o šest měsíců prodloužily zákazy vstupu a zmrazení majetku 150 lidem a 37 firmám především z Ruska v souvislosti s krizí na Ukrajině. Fakticky tak uskutečnily rozhodnutí, na němž se ministři zahraničí členských zemí unie dohodli na politické úrovni už na konci ledna.

O hospodářských sankcích vůči Rusku, tedy tvrdší podobě opatření přijatých kvůli vývoji na východě Ukrajiny, budou příští týden hovořit premiéři a prezidenti osmadvacítky na summitu EU. Vysoce postavený unijní představitel dnes ale novinářům řekl, že mezi zeměmi zatím ohledně jejich možného prodloužení nepanuje shoda.

Hospodářské sankce vůči Rusku mají, stejně jako všechny sankce EU, časově omezenou platnost. Bez prodloužení by skončily v červenci. EU je spustila loni v létě a nyní mimo jiné omezují export určitých výrobků do Ruska a také přístup ruských bank nebo ropných firem k financování.

Významný diplomat nejmenované země unie už ve čtvrtek poznamenal, že přitvrzení těchto opatření není nyní na pořadu dne. EU se soustředí na podporu prosazení únorové dohody z Minska. Pokud prý vydrží nyní dosažené příměří, také unie bude podle tohoto diplomata zachovávat „status quo“.

Na sankce čas do června

Podle slov dobře informovaného evropského činitele navrhují před nynějším summitem některé země prodloužení sankčních opatření už nyní. Možností je třeba protažení až do konce letošního roku, což je termín, který minská dohoda zmiňuje jako nejzazší lhůtu, do níž má Kyjev opět převzít kontrolu nad hranicí s Ruskem nyní ovládanou proruskými separatisty.

„Většina je pro to, abychom to probrali až v červnu,“ řekl představitel EU novinářům s odkazem na poslední summit před vypršením termínu, do kdy musí unie o prodloužení svých sankcí rozhodnout.

V pondělí jednají v Bruselu ministři zahraničí zemí unie. Přijmout by měli prohlášení k ročnímu výročí ruského obsazení ukrajinského poloostrova Krym. „Nic jsme nezapomněli a máme stejnou pozici jako před rokem,“ popsal obsah unijní činitel. EU anexi neuznává a sankcemi postihuje také ty jednotlivce a firmy, kteří se na ní podíleli, či z ní měly prospěch.