EU prý zvažuje trest pro Španělsko za odkládání reforem

Španělsko

Španělsko Zdroj: profimedia.cz

Evropská unie možná zahájí proti Španělsku procedurální kroky za to, že země odkládá požadovaná úsporná opatření. Naznačily to zdroje agentury Reuters. Nová vláda prý zdržuje úsporná opatření, neboť se blíží regionální volby. Ty se mají konat příští měsíc. Evropská komise se prý také domnívá, že Španělsko nadhodnotilo údaje o deficitu za rok 2011, aby data za tento rok vypadala lépe.

„Španělsko nepřijímá dostatečně rychle opatření vedoucí k nápravě veřejných financí, čímž riskuje dlouhodobý růst země,“ uvedli pro agenturu Reuters tři vysoce postavení úředníci Evropské unie.

Komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn později uvedl, že unie zatím žádné rozhodnutí v této věci neučinila. Evropská komise podle něj nejprve dokončí hodnotící zprávu o fiskální situaci všech 27 členských zemí.

„Nedělejme v této fázi žádné předčasné závěry, protože my teprve dokončujeme předpovědi,“ řekl Rehn. Případné kroky, o nichž hovoří zdroje Reuters, by unie podnikla proti nové španělské vládě nejpozději do května.

„Očekáváme, že španělská vláda řádně doloží opatření, která oznámila a která mají veřejné finance vrátit na udržitelnou úroveň,“ řekl Rehn s tím, že Madrid si má pospíšit i s přípravou státního rozpočtu na letošní rok. To je nezbytný předpoklad k tomu, aby země splnila fiskální cíle na tento rok. Plnění stanovených cílů Rehn očekává i v návrzích na rok 2013.