EU se odvolala proti verdiktu WTO o podpoře pro Airbus

Airbus A350

Airbus A350 Zdroj: Airbus

Největší letouny Airbusu (odpředu dozadu A330, A350, A380)
Do každého přívěsu se vejde polovina krytu motoru Airbus A380
Výrobní hala Airbusu A380 v Toulouse
Airbus má zatím v Číně jednu montážní linku ve městě Tchien-ťin, uvažuje ale o další
Výrobní haly Airbusu A320 ve francouzském Toulouse
31
Fotogalerie

Evropská unie podala odvolání proti rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO), podle nějž plně neodstranila státní subvence pro evropského výrobce letadel Airbus. Sdělila to Evropská komise. Podle ní rozhodčí výbor WTO udělal ve svém zhodnocení případu několik chyb.

Rozhodci WTO v září dali za pravdu stížnosti Washingtonu, že EU plně nerespektovala rozhodnutí WTO z roku 2011, podle něhož EU a čtyři její členské země poskytovaly Airbusu rozsáhlé dotace, čímž porušovaly obchodní pravidla. WTO sice v září konstatovala, že většinu subvencí Airbusu unie ukončila, plně však jejímu rozhodnutí nevyhověla.

Evropská komise dnes podle agentury Reuters uvedla, že tento závěr neodpovídá skutečnosti, a podala proti němu odvolání.

WTO v září oznámila, že EU, Německo, Francie, Británie a Španělsko poskytly Airbusu nelegální dotace v částce téměř 22 miliard dolarů (téměř 540 miliard korun). Rozhodnutí bylo součástí vleklého sporu mezi EU a USA ohledně subvencování výroby letadel.

V červnu 2011 WTO rozhodla, že EU a čtyři její členské země poskytovaly Airbusu rozsáhlé dotace, stejně jako Spojené státy podporovaly svého výrobce Boeing. Obě strany později uvedly, že situaci napravily, Spojené státy ale tvrdily, že EU rozhodnutí plně nevyhověla, a WTO se v září přiklonila k jejich názoru.

EU podle posledního rozhodnutí WTO poskytla Airbusu ve formě dotací další miliardy dolarů, což amerického konkurenta Boeing připravilo na tržbách o desítky miliard dolarů. Spojené státy by v důsledku rozhodnutí WTO mohly uvalit na EU odvetná cla, která by pravděpodobně připravila Airbus o část podílu na trhu s leteckou technikou.