EU: Turecko musí do června podstatně omezit proud uprchlíků

Migranti

Migranti Zdroj: ctk/AP

Turecko musí do 1. června plně uplatňovat dohodu o zpětném přijímání uprchlíků a do té doby zastavit nebo významně omezit jejich příliv do Evropy. Prohlásil to dnes předseda delegace EU v Turecku Hansjörg Haber.

Haber také řekl, že dohoda o zmírnění vízových omezení pro turecké občany jedoucích do Evropské unie nejpozději do října není automatická. Haber rovněž upozornil na to, že svoboda tisku je jedním ze zásadních požadavků pro pokračování rozhovorů o přijetí Turecka do EU, které se mají opět rozběhnout souběžně s tím, jak bude Ankara brzdit příliv běženců do unie.

Evropská komise dnes ve své zprávě konstatovala, že Turecko pokročilo v plnění listopadové dohody s EU, která má vést ke snížení pohybu uprchlíků směrem do Evropy. Turecko, které poskytuje útočiště a pomoc více než 2,5 milionu uprchlíků ze Sýrie, jim nedávno umožnilo přístup na trh práce, což by mělo usnadnit jejich začlenění do společnosti a podpořit jejich soběstačnost. Přijalo též důležitá opatření, na jejichž základě mají uprchlíci přístup k veřejným službám, včetně školní docházky pro děti.

Komise také vyzvala Turecko, aby snížilo počet nevyřízených případů v azylových řízeních, posílilo spolupráci se všemi členskými státy unie, se kterými sousedí, tedy hlavně Řeckem, zejména pokud jde o zpětné přebírání osob a policejní a justiční záležitosti, a aby usilovněji potíralo korupci a organizovaný zločin.

Souběžně začalo Turecko zavádět přísnější pravidla týkající se udělování víz a přijímání osob ze zemí, jež jsou významným zdrojem nelegální migrace do Turecka a poté z Turecka do EU. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu dnes konstatoval, že opatření přináší své ovoce a země již zaznamenala pokles počtu přijíždějících cizinců. Kromě toho Turecko dále posiluje své kapacity v oblasti správy a celkové ostrahy hranic.

Podle Habera už Evropská unie začala realizovat finanční pomoc Turecka na pokrytí nákladů uprchlické krize. Ze slíbených tří miliard eur (přes 81 miliard korun) již Brusel Ankaře vyplatil 400 milionů eur (10,8 miliardy korun).

EU na oplátku mimo jiné slíbila, že zmírní vízová omezení pro turecké občany jedoucí do Evropské unie nejpozději do října. Haber ale dnes upozornil, že tato dohoda nevstoupí v platnost automaticky. Podle komise musí Turecko rovněž začít vydávat pasy obsahující otisky prstů držitele v souladu s předpisy EU.

Svoboda tisku

EU rovněž slíbila oživení rozhovorů o přijetí Turecka do EU. V této souvislosti Haber upozornil na to, že jedním ze zásadních požadavků pro pokračování rozhovorů je zajištění svobody tisku v Turecku. Ankara je v poslední době terčem ostré kritiky zejména nevládních organizací, že zejména proti opozičním médiím nevybíravě zasahuje a novináře šikanuje například vazebním stíháním pro údajnou podporu terorismu.

Zrovna dnes turecká justice předala pod „dočasnou administrativní“ kontrolu státu další opoziční médium kritizující zejména Erdogana. Redakce postiženého deníku Zaman to označila za „konec svobody tisku v Turecku“.

Předseda Evropské rady Donald Tusk, který se dnes v Istanbulu sešel s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, vyjádřil názor, že poprvé od počátku migrační krize vidí vznikající evropský konsensus. Uvedl to v dopise, kterým pozval lídry zemí EU na pondělní summit s Tureckem.

Poslední zastávkou na Tuskově cestě po zemích, které jsou zasaženy migrační krizí, bylo dnes Srbsko. Během diskuze se srbským premiérem Aleksandrem Vučičem mimo jiné zaznělo, že je možné očekávat změnu v dosavadní evropské politice vůči migrantům, uvedla srbská vláda ve svém prohlášení. Další podrobnosti ale Bělehrad nezveřejnil. Vučić během rozhovorů prohlásil, že Srbsko bude respektovat komplexní závěry, které budou přijaty na summitu EU.

Jana Havligerová: Bez Turecka to půjde stěží