Euro po víkendových volbách oslabuje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Volby, které se během víkendu konaly ve Francii a Řecku, negativně poznamenaly sentiment investorů a zesílily prodejní tlak na euro. Investoři se obávají o osud úsporných opatření v celé Evropě, která měla zkrotit neutuchající dluhovou krizi eurozóny.

Společná evropská měna si v pondělí sáhla na tříměsíční minimum na páru s dolarem na hladině 1,2955 dolaru za euro, zatímco na páru s britskou librou euro oslabilo na 80,35 pence za euro, a dostalo se tak nejníže od listopadu 2008. Na páru s japonským jenem euro spadlo na 103,24 jenu za euro.

Společné evropské měně se v pondělí podařil návrat nad psychologickou hranici 1,30 dolaru za euro, a to především díky příznivým zprávám z Německa, kde nad očekávání přibylo průmyslových objednávek. Včera se euro při klidné seanci obchodovalo lehce nad hladinou 1,30 dolaru za euro. Analytici tvrdí, že trvalé prolomení 1,30 směrem dolů může urychlit výprodej eura, které se v posledních měsících na páru s dolarem obchoduje ve velmi úzkém pásmu.

„Na další pokles eura vůči dolaru sázíme již dva týdny, očekáváme prolomení hladiny 1,30 jako reakci na narůstající rizikovou prémii společné měny eurozóny,“ vysvětloval svým klientům Jens Nordvig z japonského finačního domu Nomura. „V současné době se zdá, že prolomení této psychologické hladiny je blízko, a v nadcházejících týdnech očekáváme zrychlující sestupný trend,“ doplnil Nordvig, podle kterého by nyní euro mohlo oslabit až na 1,26 dolaru za euro.

Ekonomové tvrdí, že rostoucí úrokové spready dluhopisů okrajových zemí a takzvaného jádra budou zásadní pro ocenění eura v nadcházejících dnech a týdnech.

Kombinace víkendových voleb a pátečních špatných dat z amerického trhu práce ovlivnila celkový apetit investorů po rizikovějších aktivech, kam patří také společná evropská měna. Oslabující euro a averze investorů k rizikovějším aktivům ovlivňují již tradičně také českou korunu, která se nadále obchoduje za více než 25 korun za euro a až 19,30 za dolar.