Eurojust odhalil síť překupníků s koninou, zatkl 26 lidí

Koňské klobásy

Koňské klobásy Zdroj: Christine Zenino, Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Evropský úřad Eurojust zasáhl proti síti obchodníků s koňským masem a v sedmi zemích zatkl 26 lidí. Podle policejních orgánů se zadržení podíleli na tom, že se v letech 2010 až 2013 dostalo k zákazníkům potenciálně závadné maso z celkem 4700 zvířat, které nebylo určeno ke konzumaci.

Organizátorem výnosných obchodů byl Belgičan, který spolupracoval s dalšími prostředníky ve Francii, Německu, Irsku, Lucembursku, Nizozemsku a Británii, uvedl Eurojust na svých internetových stránkách.

Eurojust (Jednotka Evropské unie pro justiční spolupráci) odhalil, že obchodníci falšovali veterinární doklady koní, což ve výsledku znamenalo, že zpeněžili i maso těch zvířat, která nebyla určena ke konzumaci. Jejich maso mohlo být zdravotně závadné.

Vyšetřování začalo v roce 2012, ale nesouviselo s další aférou týkající se koňského masa, kterou Evropa zažila v roce 2013. Tehdy se koňská DNA našla v mražených mletých karbanátcích prodávaných v supermarketech v Irsku a Británii. Výrobky byly označeny jako hovězí.

Později se ukázalo, že do podvodů s koňským masem byla zapletena jatka a obchodníci s masem od Rumunska až po Nizozemsko. Výrobci nahrazovali levnější koninou dražší maso. Několik případů bylo v rámci aféry odhaleno i v České republice.