Eurokomisař odrazuje Británii od dalšího snižování daní firmám

Pierre Moscovici

Pierre Moscovici Zdroj: ctk

Plán britského ministra financí George Osborna snížit firmám v Británii daň z příjmu na méně než 15 procent není dobrý nápad. Řekl to eurokomisař pro hospodářské a finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici. Osborne o víkendu řekl, že snížením daně z příjmu právnických osob chce zabránit odchodu investorů z Británie po červnovém referendu, v němž se voliči rozhodli pro vystoupení své země z Evropské unie.

„Nesmí mezi námi existovat vyhrocená fiskální konkurence nebo fiskální dumping,“ řekl Moscovici francouzské rozhlasové stanici Radio Classique. Osborneův návrh „znamená pro britské ministerstvo financí rovněž naprosto výraznou ztrátu příjmů v době, kdy má Británie již tak příliš vysoké deficity“, dodal.

Firmy v Británii nyní platí daň 20 procent. Osborne už v březnu mluvil o snížení firemních daní na 17 procent, v nedělním rozhovoru v ekonomickém listu Financial Times se ale vyslovil pro ještě razantnější daňovou úlevu. Mělo by to podle něj vyvážit šok z takzvaného brexitu a dám investorům důvod, aby zvážili setrvání na britských ostrovech.

K termínu snížení daně se Osborne nevyjádřil. Pokud by záměr uskutečnil, měla by Británie nejnižší sazbu firemní daně ze všech velkých světových ekonomik. V nejvyspělejších ekonomikách světa činí průměrná sazba této daně 25 procent.

„V tuto chvíli mi to nepřipadá jako dobrý plán a myslím si, že to nebude George Osborne, kdo k němu přikročí,“ citovala Moscoviciho agentura Reuters. Britský premiér David Cameron po vítězství brexitu oznámil rezignaci. Novou vládu a premiéra by měla Británie mít do září.