Europarlament schválil snížení cel na dovoz z Ukrajiny

Evropský parlament ve Štrasburku

Evropský parlament ve Štrasburku Zdroj: CTK/AP

Evropský parlament schválil návrh na zrušení drtivé většiny cel na dovoz z Ukrajiny. Krok má podpořit tamní ekonomiku, nařízení ale ještě musejí schválit členské státy. Opatření je součástí už oznámeného balíku unijní hospodářské pomoci Ukrajině.

Podle šéfky unijní diplomacie Catherine Ashtonové je jeho zavedení do praxe otázkou několika týdnů. Návrh ruší zhruba 98 procent cel, která na hranicích Evropské unie platí vývozci ukrajinských zemědělských výrobků, železa a oceli či strojů. Opatření ušetří výrobcům a vývozcům 487 milionů eur, což je asi 13,4 miliardy korun ročně.

Jednostranné otevření trhu pro 82 procent ukrajinského zemědělského exportu a pro skoro 95 procent průmyslové produkce je součástí balíku ekonomické pomoci Ukrajině, který na počátku měsíce představila Evropská komise.

U produktů považovaných v Evropské unii za „citlivé“, jako jsou obiloviny, vepřové a hovězí maso, drůbež a zpracované potraviny, ale unie omezí množství, které bude moci být do EU dováženo bezcelně. Má to chránit zájmy výrobců těchto produktů v Evropské unii.

Kvóty pro klíčové zemědělské produkty z Ukrajiny jsou přitom poměrně přísné. Například u hovězího masa jde pro celou Evropskou unii na celý rok o 12 tisíc tun, u pšenice je to 950 tisíc tun za rok. U drůbežího masa a výrobků z něj jde při součtu různých kategorií o celkem 36 tisíc tun ročně do celé Evropské unie. Podle údajů Českého statistického úřadu jen Česká republika samotná loni vyprodukovala více než 148 tun drůbežího masa

Platit budou nejpozději do listopadu

Parlamentem schválené jednostranné opatření by mělo nabýt účinnosti od května. Platit má do doby, kdy vstoupí v platnost dohoda o přidružení mezi EU a Ukrajinou, nejpozději ale do 1. listopadu.

Politickou část této dohody o přidružení podepsal ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk s lídry Evropské unie na summitu na konci března. Dohoda je prozatímní a její signatáři se v ní zavázali, že chtějí dotáhnout do konce jednání také o ostatních částech dokumentu. S dohodou je spojena i smlouva o volném obchodu.