Europol: V Iráku a Sýrii působí nejméně dva tisíce evropských bojovníků

Chorvatský rukojmí Tomislav Salopek, kterého zavraždil Islámský stát

Chorvatský rukojmí Tomislav Salopek, kterého zavraždil Islámský stát Zdroj: ctk/AP

Databáze možných evropských bojovníků v Sýrii a v Iráku nyní obsahuje asi deset tisíc jmen. Skutečně potvrzeno je však jen přibližně 2000 osob. V Bruselu to na slyšení v Evropském parlamentu řekl šéf Europolu Rob Wainwright. Islámský stát (IS), který se přihlásil k pátečním útokům v Paříži, se podle něj bude v Evropě snažit o další teroristické akce.

„Máme jistotu u 2000 jmen. I když převládající odhad v Evropě je, že Evropanů, kteří cestovali do Sýrie a Iráku, je okolo 5000,“ podotkl šéf Europolu.

Páteční události ve francouzské metropoli, které si vyžádaly 129 lidských životů, jsou podle Wainwrighta jasným projevem záměru IS vyvézt svůj brutální terorismus do Evropy a obecněji do světa. Wainwright připomněl také další útoky, které si připsal IS, včetně nedávného zničení ruského letadla, kterým se ruští turisté vraceli domů z Egypta.

„Máme co do činění s dobře financovanou a rozhodnou mezinárodní teroristickou organizací, která nyní působí na evropských ulicích. Představuje nejzávažnější teroristickou hrozbu, které Evropa v posledních deseti letech čelila,“ prohlásil Wainwright.

O bezpečnostní reakci EU na Paříž budou v pátek v Bruselu jednat ministři vnitra a spravedlnosti evropské osmadvacítky. Paříž přichází s poměrně obsáhlým seznamem návrhů.

Stopy vyšetřování přitom vedou do Belgie - právě z bruselské čtvrti Molenbeek pocházeli někteří z hlavních organizátorů páteční série útoků. Také oni podle všeho prošli islamistickou radikalizací a měli zkušenosti z bojů v řadách IS v Sýrii.

Šéf Europolu dnes poznamenal, že počty takových osob registrované v příslušné databázi se za poslední rok více než zdvojnásobily. Kromě oněch 2000 už identifikovaných bojovníků jsou shromažďována data podezřelých, kontaktů a také těch, kteří cesty do Sýrie a Iráku umožňují. Přibližně polovinu informací v databázi však poskytlo jen pět členských zemí unie a jeden „mezinárodní partner“, tedy s velkou pravděpodobností USA. „Takže náš systém není napříč členskými zeměmi rovnoměrně využíván,“ poznamenal Wainwright.

„Policie České republiky s touto databází aktivně spolupracuje, a to jak po stránce vkládání informací, tak i po stránce vytěžování informací z této databáze. Bližší informace však z naší strany nelze poskytnout,“ sdělil na dotaz ČTK Jozef Bocán z tiskového oddělení českého policejního prezidia. Podle dnešního vyjádření policejního prezidenta Tomáše Tuhého nemá Česko po útocích v Paříži signál, že by muselo čelit teroristické hrozbě. Česká policie je prý v této souvislosti ve stálém kontaktu se zahraničními kolegy. Po útocích zvýšila bezpečnostní opatření na letištích a v některých budovách.