Europoslanci doporučili Komisi vyjednat moderní podobu arbitráží v TTIP

ilustrační foto,

ilustrační foto, Zdroj: Petr Horky

Ochrana investorů prostřednictvím mezinárodních arbitráží už v jednání o obchodní dohodě mezi USA a Evropskou unií (TTIP) není takový strašák, jako se ještě před pár týdny zdálo. Výbor Evropského parlamentu pro mezinárodní obchod schválil klíčové stanovisko, které se stane doporučením komisi pro další vyjednávání. Poslanci poměrem hlasů 28 ku 13 nakonec souhlasili, aby komise dojednala novou a moderní podobu arbitráží a ochrany investic.

Řada výborů se přitom proti arbitrážím v transatlantické dohodě postavila. „Poslanci ocenili snahu komise, že vyšla vstříc kritikům, kteří nesouhlasili s podobou arbitráží, jak je komise vyjednala v dohodě s Kanadou,“ říká česká europoslankyně Dita Charanzová. Europoslanci přivítali návrh komisařky pro obchod Cecilie Malmstömové, aby vznikl stálý arbitrážní tribunál či mechanismus pro odvolání proti rozhodnutí rozhodců v první instanci.

Poslanci komisi také vzkázali, že nesmí při jednáních s USA dopustit, aby se kvůli dohodě musely přijímat nové směrnice. Sahat se nesmí ani na chemickou směrnici REACH. Dohoda se nemá týkat ani veřejných služeb. U ostatních služeb poslanci podpořili schéma, kdy bude možné liberalizovat všechny služby kromě výslovně uvedených výjimek.

O stanovisku výboru pro obchod budou nyní hlasovat poslanci na červnovém plenárním zasedání. Dají se čekat další pozměňovací návrhy. Výsledný text bude pro komisi nezávazný, ale vyjednávači tvrdí, že se jím budou řídit.

Osud obchodních dohod mají v rukou američtí a evropští poslanci

Ilona Švihlíková: Transatlantická smlouva. V čím zájmu?