Euroskeptici v Evropském parlamentu nekončí. Na poslední chvíli získali nového člena

Předseda euroskeptické frakce EFD Nigel Farage

Předseda euroskeptické frakce EFD Nigel Farage Zdroj: CC BY-SA 2.0: Euro Realist Newsletter

Euroskeptici v Evropském parlamentu oznámili, že mají opět dostatek členů na zformování frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD). Získali dosud nezařazeného polského poslance Roberta Jaroslawa Iwaszkiewicze. Politická skupina, jejímž členem byl i český europoslanec Petr Mach, se rozpadla minulý týden poté, co ji opustila lotyšská europoslankyně Iveta Griguleová pro názorové neshody s šéfem frakce Nigelem Faragem.

Mluvčí europarlamentu Jaume Duch-Guillot dnes ve Štrasburku potvrdil, že „musí být zahájen formální proces směřující k vytvoření frakce“. Zatím není jasné, jak dlouho schvalování bude trvat. Minulý týden frakce zanikla proto, že už neměla členy z alespoň sedmi zemí EU, jak vyžadují pravidla Evropského parlamentu.

Skupina, která je spojována především s britskou Stranou nezávislosti spojeného království (UKIP) Nigela Farage, oznámila, že Iwaszkiewicz se k frakci připojil, což odpoledne potvrdil příslušným podpisem u administrativy parlamentu. Stalo se tak krátce před zahájením plenárního zasedání Evropského parlamentu, na němž měl jeho předseda oficiálně oznámit rozpuštění frakce.

Euroskeptici jsou zpátky v plné síle, ve skutečnosti jsme nikdy nebyli pryč

„Rázem jsme se vrátili, ve skutečnosti jsme nikdy neodešli,“ komentoval to dnes Farage. „Připojil jsem se ke skupině EFDD kvůli dvěma důležitým hodnotám, jimiž jsou odpor vůči unijní byrokracii a podpora volného trhu, kterou tak rozhodně podporuje delegace UKIP,“ zdůvodnil Iwaszkiewicz. „Euroskeptici jsou zpátky v plné síle, ve skutečnosti jsme nikdy nebyli pryč. Minulý týden nás federalisté přemohli, ale dnes je EFDD zpět při životě,“ prohlásil Nigel Farage, spolupředseda frakce EFDD.

Iwaszkiewicz je členem polské strany Kongres nové pravice, jejímž předsedou je kontroverzní monarchista a ultraliberál Janusz Korwin-Mikke. Ten je rovněž europoslancem a občas na sebe upozorní rasistickými či antisemitskými poznámkami.

Obnovení frakce vítá i šéf českých Svobodných Mach. „Díky tomu, že se povedlo frakci obnovit, budeme moci předložit podle plánu všechny naše návrhy na omezení rozpočtu EU už na tomto zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku,“ poznamenal Mach. Na získání Iwaszkiewicze se prý podíleli i jeho asistenti.

Názory odjinud: Znepokojivé evropské vyhlídky