Euroskupina stojí za Řeckem: jeho odchod si nepřeje

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Řecko by mělo v eurozóně zůstat, řekl pozdě večer po pondělním jednání ministrů financí bloku v Bruselu šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker. Eurozóna podle něj také udělá vše pro to, aby Atény v 17členné eurozóně zůstaly. Nesmí však prý ustoupit od přislíbených reforem. Juncker zdůraznil, že nikdo na dnešním jednání nevolal po tom, aby Řecko eurozónu opustilo.

„Je naším neotřesitelným přáním udržet Řecko v rámci eurozóny. Uděláme vše, co můžeme, abychom toho dosáhli. Odchod Řecka nebyl předmětem naší debaty,“ řekl Juncker. „Je jasné, že chceme, aby Řecko zůstalo v euru,“ doplnil eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn.

Řecko, které je sužované dluhovou krizí, už dostalo od partnerů masivní půjčky a další peníze jsou mu přislíbeny. Druhý záchranný program ve výši 130 miliard eur v půjčkách ale partneři Atén podmínili úsporami a reformami, které jsou v této jihoevropské zemi velmi neoblíbené. To se projevilo i na nedávných parlamentních volbách. V nich uspěla seskupení, která mají s podmínkami zásadní problémy a brojí proti nim.

Strany, které doposud podporovaly plán reforem, nezískaly dostatečnou většinu, aby sestavily novou vládu. O vytvoření kabinetu se nicméně ještě jedná. Pokud se ale nepodaří situaci vyřešit, budou v Řecku zřejmě už v červnu nové volby. Kvůli politické situaci a jejím dopadům se v poslední době začalo opět hodně spekulovat o možnosti, že by Řecko eurozónu opustilo.

Eurokomisař Rehn poznamenal, že respektování závazků a fiskálních cílů je klíčovou částí záchranného programu pro Řecko. Program Mezinárodního měnového fondu a eurozóny je podle něj velmi výrazným výrazem solidarity s Řeckem. „Je to vlastně pakt solidarity mezi 16 členy (eurozóny) a Řeckem,“ podotkl s tím, že solidarita je dvousměrnou cestou. Rehn tak očekává, že Atény svým závazkům, proti nimž se někteří řečtí politici vyslovují, dostojí.