Euroskupinu povede Portugalec Centeno

Mário Centeno

Mário Centeno Zdroj: Wikimedia Commons/EU2016 SK/public domain

Jeroen Dijsselbloem
Budova Evropského parlamentu v Bruselu
Euro
4
Fotogalerie

Portugalský ministr financí Mário Centeno vystřídá od 13. ledna v čele euroskupiny jejího nynějšího šéfa Jeroena Dijsselbloema z Nizozemska. Výsledek tajného hlasování ministrů oznámila na twitteru tisková služba Rady EU a na tiskové konferenci jej následně potvrdil i Dijsselbloem. Euroskupina sdružuje ministry financí zemí eurozóny.

Ve volbě tak neuspěl slovenský ministr financí Peter Kažimír, ani jeho kolegové z Lucemburska Pierre Gramegna a Lotyšska Dana Reiznieceová-Ozolaová. "Rád bych jim veřejně poděkoval za prokázaný zájem o řízení euroskupiny a sportovní přístup k celé volbě," poznamenal Dijsselbloem s tím, že Portugalec má nyní jednomyslnou podporu všech ministrů financí zemí eurozóny.

"Je to čest být dalším předsedou euroskupiny, kvůli jejímu významu, kvůli kvalitě všech mých kolegů a kvůli významu práce, která nás v příštích letech čeká," upozornil před novináři Centeno. Zvolen byl až ve třetím kole tajné volby.

První ministerskou radu Centeno povede 22. ledna, jeho funkční období potrvá dva a půl roku. Ministry financí povede v době, kdy EU začíná diskutovat o dalším prohloubení evropské hospodářské a měnové unie. Své návrhy tímto směrem hodlá už ve středu prezentovat Evropská komise.

Portugalského kandidáta, který je ministrem od roku 2015, diplomaté jako největšího favorita pondělního hlasování označovali už dopředu. Jeho jméno při příchodu ostatně zmínil i stávající šéf euroskupiny Dijsselbloem.

Euroskupina se schází od roku 1998 a rozhoduje například o nasměrování hospodářské a finanční politiky či o záchranných programech. Dijsselbloem ji vedl od roku 2013. Letos se stal terčem ostré kritiky ze strany Portugalska, Itálie, Španělska a Řecka, když řekl, že jihoevropské země v době dluhové krize čerpaly finanční pomoc od bohatšího severu a přitom utrácely za "pití a ženy".

Centeno ve funkci zrušil některá úsporná opatření související se záchranným programem, který Portugalsko úspěšně opustilo v roce 2014, trvá ale na dodržení unijních rozpočtových cílů.