Evropská komise doufá, že bojem s pirátstvím pomůže start-upům

Šéf EK Jean-Claude Juncker

Šéf EK Jean-Claude Juncker Zdroj: profimedia.cz

V Sapě celníci zabavili padělky za 14 milionů korun.
2
Fotogalerie

Boj proti pirátství, porušování autorských práv a nepřehlednému patentování si klade za cíl Evropská komise. Chce tím podle svých slov podpořit evropské start-upové firmy a malé a střední podniky, aby více investovaly do inovací, digitalizace a internetu věcí.

Pět procent zboží v hodnotě 85 miliard eur dovážených do Evropské unie je padělaných a pirátských, říká komisař pro investice a konkurenceschopnost Jyrki Katainen. Komise proto navrhla balíček ochrany duševního vlastnictví, který má vést k přesnějšímu výkladu autorského práva a průmyslového vlastnictví.

„Ekonomický růst v Evropě a její konkurenceschopnost ve velké míře závisí na našich podnikatelích, od start-upů až po velké společnosti, a jejich investicích do nových nápadů a vědy. Komplexní balíček, který dnes představujeme, zlepšuje využití a vymáhání práv duševního vlastnictví, a tím vybízí k investicím do technologií a inovací ve výrobě v Evropě,“ řekl Katainen.

Komise chce nabídnout vodítko, jak rozumět již existujícím směrnicím, které se duševním vlastnictvím zabývají. „Existují odlišné interpretace směrnic v různých členských státech. Díky tomuto vodítku chceme posílit právní jistotu pro všechny zainteresované subjekty,“ řekla komisařka pro vnitřní trh a průmysl Elžbieta Bienkowská.

Komisaři chtějí zasáhnout především proti padělanému zboží vytvořením černé listiny zemí a obchodů, které takové zboží prodávají. Největším zdrojem padělaného zboží na světě je podle Úřadu Evropské unie pro dušení vlastnictví Čína. Jeho velkými producenty jsou také Černá Hora, Hongkong a Malajsie.

„Snažíme se chytit velké ryby, jež se skrývají za padělaným zbožím a pirátským obsahem. Ty poškozují naše firmy a pracovní místa, ale i naše zdraví a bezpečnost, když mluvíme o léčivech a hračkách,“ řekla Bienkowská, která také upozornila, že se prodej padělaného zboží přenesl na internet. Komise proto žádá internetové stránky a inzerenty o dobrovolnou spolupráci. To podle mnohých zasažených firem, včetně například Louis Vuitton, Adidasu nebo Prady, nestačí. Podle nich jsou třeba zákony proti padělání. 

Komisaři rovněž navrhují lepší pravidla licencování v případě patentů. Komise chce podpořit držitele patentů, ale i start-upy a malé a střední firmy, které na základě existujících patentů přicházejí se novými technologiemi. "Naše chytré telefony jsou plné technologií jako wifi nebo 4G, ty jsou chráněny klíčovými patenty. Nyní v době internetu věcí dochází k většímu propojování objektů a je tedy třeba, aby patentový systém fungoval," řekla Bienkowská.

„Je třeba usilovat o transparentní a předvídatelná pravidla licencování a zaručit spravedlivé a vyvážené sazby. Chceme omezit patentové války, které nikomu nepomáhají,“ dodala komisařka.