Eurovolby: favorizovaní euroskeptici v Nizozemsku zřejmě propadli

Nizozemský politik Geert Wilders

Nizozemský politik Geert Wilders Zdroj: CTK

Volby do Evropského parlamentu začaly ve čtvrtek studenou sprchou pro pravicové populisty. Favorizovaná euroskeptická pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse v Nizozemsku podle odhadů propadla a skončila až čtvrtá. Podle Wilderse je důvodem nízká volební účast, která prý dokazuje odpor lidí k Evropské unii.

Z průzkumu mezi voliči při odchodu z nizozemských volebních středisek vyplývá, že Wildersova pravicová a protiimigrační PVV získala 12,2 procenta hlasů. Skončila tak za možnými vítězi z levicově liberální strany Demokraté 66, Křesťanskodemokratickou výzvou i vládními lidovci premiéra Marka Rutteho.

„Tím, že (voliči) zůstali doma, tak ukázali svůj odpor k Evropské unii a nezájem o ni. Nizozemsko se nestalo více proevropské,“ uvedl Wilders s tím, že na výsledku se tak podepsala nízká volební účast. Ta činila zhruba 37 procent.

Zatímco Wilders v Nizozemsku podle všeho neuspěl, Nigel Farage ve čtvrtek se svou Stranou nezávislosti Spojeného království (UKIP) během britské části hlasování úspěch zřejmě zaznamenal. Strana totiž podle částečných výsledků místních voleb, které se konaly současně s těmi evropskými, získala křesla na úkor vládních konzervativců i opoziční labouristů. UKIP usiluje o vystoupení Británie z EU a o zpřísnění podmínek pro přistěhovalectví.

Geert Wilders
Geert Wilders je kontroverzní nizozemský politik. Je členem sněmovny reprezentantů, dolní sněmovny nizozemského parlamentu, od roku 1998. Je znám díky svým názorům na omezení imigrace a to především z těch států, které nejsou členy tzv. Západního světa.

Dnes své europoslance vybírají Irové a od 14:00 také Češi, kteří mohou hlasovat až do soboty, kdy se k nim přidají obyvatelé Lotyšska, Malty a Slovenska. Zbývající státy EU nechaly hlasování na neděli. Oficiální výsledky eurovoleb budou zveřejněny až po nedělních 23:00, kdy se zavřou volební místnosti v Itálii.

David Klimeš: Volíme. Ne však do europarlamentu

Z euroskeptika eurooptimistou