Eurovolby na Slovensku: rekordní počet stran, ale také tradičně nízká účast

Bratislava

Bratislava

Slováci dnes volí svých 13 poslanců Evropského parlamentu (EP). O hlasy více než čtyř milionů oprávněných voličů se uchází rekordní počet 29 politických stran, hnutí a koalic. Favoritem na vítězství jsou sociální demokraté (Směr-SD) premiéra Roberta Fica. Podle analytiků by se v zemi mohla zopakovat nízká volební účast.

Většina volebních místností na Slovensku se otevřela v 7:00, hlasování skončí dvě hodiny před půlnocí. Na rozdíl od Česka, kde hlasování začalo v pátek a potrvá do dnešních 14:00, se eurovolby na Slovensku a v dalších zemích EU konají pouze jeden den.

Konečné výsledky hlasování na Slovensku budou zveřejněny po ukončení voleb v celé EU, tedy v neděli večer.

Nejnižší účast v rámci EU

Evropské volby na pětimilionovém Slovensku tradičně provází malý zájem voličů a výjimkou patrně nebude ani dnešní hlasování. Jak v roce 2004, tak o pět let později byla ze všech členských zemí EU nejnižší účast právě na Slovensku, v roce 2009 dosáhla necelých 20 procent.

Kromě Česka a Slovenska se dnes hlasuje také v Lotyšsku a na Maltě. Volby se již ve čtvrtek konaly v Nizozemsku a Británii, v pátek zase hlasovali Irové. Volební maraton skončí v neděli, kdy se hlasování uskuteční ve většině členských zemích unie.