Eurozóna čeká, jak se rozhodne Sulík

Richard Sulík

Richard Sulík Zdroj: E15 Eduard Erben

Lídr slovenské vládní Svobody a Solidarity (SaS) Richard Sulík se v současnosti těší nebývalému zájmu německých a dalších médií. Je totiž považován za jedinou vážnou hrozbu pro schválení změn v záchranném fondu eurozóny. Šéf liberálů pro ně stále odmítá hlasovat s odůvodněním, že Slováci nemají platit za nezodpovědnou politiku některých zemí.

Jeho postoj zapříčinil další krizi v koalici. V posledních dnech se ale zdá, že vytrvalý tlak na Sulíka by mohl premiérce Ivetě Radičové vyjít. SaS koncem týdne slíbila, že bude zkoumat její návrh na dosažení dohody. „Cílem SaS není zablokovat ostatní země,“ uvádí se ve stanovisku strany. „Pokud by byla splněná podmínka, že řešení by nezablokovalo Evropskou unii a zároveň by nestálo daňové poplatníky ani cent, jsme otevření rokováním,“ upřesnil pozici partaje poslanec Martin Poliačik.

O detailech návrhu ale lídři vládní čtyřky mluvit nechtěli, jednat mají v úterý. Radičová pouze podotkla, že nenabídla jedno řešení, ale „vějíř možností.“ Alternativy, které by mohly pomoci dohodě se SaS prý neodmítá ani německá kancléřka Angela Merkelová, se kterou se Radičová setkala na summitu v Polsku. „Nebyla překvapení, ani zaskočená, očekávala to,“ komentovala premiérka reakci Merkelové na návrhy nabízené Sulíkovi.

Do situace by mohl zasáhnout také šéf opozice Robert Fico, který dříve tvrdil, že navýšení garancí a rozšíření fondu nepodpoří, pokud pro ně nezvedne ruku celá koalice. Nyní je prý jeho Smer–SD pro změny připravený hlasovat, podle Fica to ale bude mít politické následky.

„Pokud se ukáže, že nejsou schopni vládnout a přijímat rozhodnutí tak vážného charakteru, euroval určitě projde s našimi hlasy, o tom nepochybujte, my jsme pro euroval. Ale není možné, aby tu byla vláda, která není schopná vládnout,“ zdůraznil předseda sociální demokracie během včerejší televizní diskuse.

Očekává se, že slovenský parlament o změnách ve fondu rozhodne do 14. října.