Eurozóna schválila druhý záchranný balík pro Řecko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Země eurozóny dnes formálně schválily druhý záchranný úvěr pro Řecko ve výši 130 miliard eur (3,2 bilionu korun), který má zajistit finance pro Atény do roku 2014. Oznámil to dnes v prohlášení šéf Euroskupiny Jean-Claude Juncker.

„Všechny požadované národní a parlamentní procedury byly dokončeny,“ uvedl Juncker. Vlády zemí eurozóny rovněž odsouhlasily, že dočasný záchranný fond EFSF uvolní podle programu první splátku peněz pro Řecko 39,4 miliardy eur.

Formální dokončení procedury přichází po politické dohodě o půjčení peněz, kterou uzavřeli ministři financí eurozóny na pondělním setkání, napsala agentura Reuters.

Schválení balíku pomoci předcházela dohoda Řecka se soukromými investory o výměně stávajících státních dluhopisů za nové, s nižší nominální hodnotou a delší dobou splatnosti. Zadlužení Řecka se má podle dřívějšího oznámení Junckera díky výměně snížit do roku 2020 na 117 procent hrubého domácího produktu, tedy pod úroveň 120 procent HDP označenou Mezinárodním měnovým fondem (MMF) za hranici udržitelnosti.

Na druhém záchranném úvěru se bude kromě eurozóny podílet i MMF. O výši zapojení MMF se teprve bude rozhodovat. Šéfka MMF Christine Lagardeová navrhla, aby čtyřletá půjčka od fondu činila 28 miliard eur.